Hlavní navigace

Názor k článku Jan Pinky Pinkas: Jabber je prodělečný podnik od mm - Nevím, ale asi moc reálných zkušeností nemáte. Viděl jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 12. 2008 8:19

    mm (neregistrovaný)
    Nevím, ale asi moc reálných zkušeností nemáte.
    Viděl jsem za svůj život tolik zbytečně nakoupených licencí na vcelku pochybný software, že nad vašimi slovy jen nechápavě kroutím hlavou. Vedle toho, že byl pochybný samotný software, byla vpodstatě nepoužitelná i jeho podpora a s náklady na provoz šlo o těžce prodělečný podnik.
    Na druhé straně běžně vídám řešení, postavená na OSS, která denně zákazníkům šetří spoustu peněz a zákazník si už ani nedovede představit, že by to běželo na něčem jiném - namátkou OSS operační systém nad kterým se pak provozuje databáze Oracle, aplikační servery, klasické Webové servery, proxy servery, nízkonákladové softwarové routery a firewally. Vím o místech, kde úspěšně funguje datábáze PostgreSQL a dokonce i často kritizovaná MySQL - jde o nasazení do míst, kam takové databáze patří a kde by třeba Oracle byl vyhazováním peněz. A tak dále... A to taktně mlčím o softwaru na desktopech, který - ač se vám to asi nelíbí - je v OSS podobě provozován stále častěji, protože mnohdy není důvod vyhazovat peníze za kraviny. Rozumná firma a rozumný člověk peníze zbytečně nevyhazuje, pokud to někdo dělá, měli by si jeho zákazníci dát dobrý pozor.
    Pochopitelně znám velmi kvalitní komerční software - např. zmíněný Oracle, který je mnohdy OSS databázemi nenahraditelný. Také znám řadu nedodělků z oblasti OSS. V průměru jsou oba ty světy zhruba rovnocenné a často se výborně doplňují. Demagog jako vy na tom těžko něco změní.
    Mimochodem nejste vy ten slavný Thyronx, který dělá často kašpárka čtenářům Webu Hospodářských Novin?