Hlavní navigace

Názor k článku Jitsi meet: zkušenosti s vlastní videokonferenční platformou od JVr - 1) O tom, jestli Microsoft něco splňuje nebo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 10. 2020 13:03

    JVr


    1) O tom, jestli Microsoft něco splňuje nebo ne, může rozhodnout soud a pro takové příležitosti má Microsoft určitě dost právníků.

    Máte pravdu rozhoduje o tom dozorový orgán (ÚOOÚ) a popř. v druhé instanci soud. Microsoft má toto minimálně ze své strany velmi dobře "ošéfované" a bezpečnost má nepochybně významně dále než převážná většina škol s jejich administrátory.
    Nezapomínejte, ale na to, že v modelech typu SaaS, PaaS, IaaS je určité dělení odpovědností za zabezpečení osobních údajů, tedy M$ vám může garantovat pouze určitou část odpovědností, která jde za ním a obtížně vám bude garantovat odpovědnosti, které jdou za vámi (např. to že vámi používané údaje nebudou zneužity - ačkoliv vám poskytne poměrně dobré nástroje, aby k tomu nedošlo).

    2) Uživatelé už jsou šmírováni přes windows na svém PC, jen se MS trochu zjednoduší cesta k datům.

    Microsoft se nestaví příliš často do role vlastníka dat, které u něj máte uložené, narozdíl od Google. Je třeba si přečíst licenční ujednání, není zřejmé o které situaci mluvíte. Samozřejmě v případě, že dáte při instalaci Windows souhlas se sbíráním "telemetrie", tak to jsou data Microsoftu a zcela legálně vás pak šmíruje. (nicméně toto je na opt-in momentálně ve Windows tedy musíte to úmyslně zaškrtnout).

    3) Pokud tak neudělala škola, tak je tu druhá pojistka, při instalaci klientské aplikace, kde uživatel potvrzuje, že všechna data patří Microsoftu.

    Ne tam se nic takového nepotvrzuje. Je tam pouze opt-in pro telemetrii a je jasně definováno, co to je rozhodně se nejedná o všechna data.

    4) dolují data, stejně jako google.

    Já bych Google takto nepodceňoval, jsem přesvědčen, že je tom v dolování dat dále než Microsoft, protože je schopen to lépe zpeněžit. Microsoft se orientuje na firemní klientelu (jako hlavní zdroj příjmů), a proto tak divoké dolovaní dat nepotřebuje.