Hlavní navigace

Názor k článku Jitsi meet: zkušenosti s vlastní videokonferenční platformou od Lael Ophir - Pokud jde o smluvní podmínky MS služeb, tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 10. 2020 13:00

    Lael Ophir

    Pokud jde o smluvní podmínky MS služeb, tak je dobré si uvědomit, že se dokumenty i hovory zpracovávají na straně serverů a sdílejí s dalšími stranami. Uložíte na OneDrive dokument a nasdílíte ho někomu dalšímu - jenže technicky ho sdílí MS za vás, a musí to mít smluvně pokryté. Ke "vnitřnostem" toho dokumentu také mohou přistupovat i další strany, například pokud si zobrazí metadata nebo dokument otevřou ve webové verzi Office. Hlasové i video- hovory se na straně serveru dekódují, přeškálují a znovu kódují do různých úrovní komprese, a pak se posílají klientům. Ty smluvní podmínky prostě umožňují provozování těchto funkcionalit.

    Pokud jde o londýnskou burzu, tak tam šlo o obchodní systém TradElect, který si LSE napsala ve spolupráci s Accenture. Šlo o nahrazení staré platformy, která měla trading time 140 ms. TradElect byl ve vývoji 4 roky, s náklady okolo 40 milionů liber, a měl trading time 10ms. Šlo tedy o výrazný upgrade.
    LSE se následně po dvou letech rozhodla změnit trading system, protože TradElect byl drahý, a trading time 10ms byl tou dobou už považován za příliš dlouhý. Rozhodovali se jestli napsat vlastní systém, nebo nějaký koupit. Nakonec za pouhých 18 milionů liber koupili společnost MillenniumIT, která dělala systém Millennium Exchange. Ten má trading time pod 1ms, a jede na Linuxu. Úspora nákladů měla být okolo 16 milionů liber ročně.

    Systém TradElect měl několik výpadků. Ovšem ty měl i systém Millennium Exchange založený na Linuxu, a nakonec i dlouhá řada dalších obdobných systémů. Na celé té historii nevidím nic zvláštního. Jeden systém byl nahrazen druhým, druhý třetím, a nejspíš časem dojde k další migraci. Tak to v IT chodí. Zvláštní je snad jenom to, že jednu z těch migrací někteří lidé naprosto nesmyslně vydávají za nějaký finální důkaz nevhodnosti OS, na kterém ten SW běžel, pro danou aplikaci.