Hlavní navigace

Kamyran's Eye 2: dveře do světa fantazie

5. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Snad každý z nás se ve svém životě uchýlil alespoň jednou do fiktivního světa. Herní scéna nám jich podstrkuje přímo desítky. Od propracovaných světů s detailní historií až po náhodné zmínky v letitých pergamenech. Společně se nyní vydáme do jednoho z mnoha smyšlených světů pojmenovaného Amris.

Kamyran's Eye 2 lze jednoznačně zařadit mezi oblíbený žánr role-playing games. Příběh se odehrává ve fantasy světě Amris. Nejedná se v žádném případě o malý lán země, který za chvíli přejdete. Rozmanitá krajina zahrnující také početné vnitřní lokace se rozprostírá od pouští na severu území po sněhové pláně na jihu. Co nás vlastně tak vábí k fikci? Zuřivé boje, nezvyklé úkoly či lákavá kouzla? Vše zmiňované a mnoho dalších aspektů je plně k dispozici. Kouzelníci jsou na vzestupu, poměry v říši se uklidnily a vy se coby vnímavý učeň mocného Atharuse vzděláváte v tajích magie. Není ale vše tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Kamyran 1

Po spuštění hry nás přivítá mysticky pojatá hlavní nabídka. V dolní části jsou k dispozici při spuštění užitečné tipy a triky. V nastavení není mnoho položek, upotřebí snad jen povolení/zakázání zvuku a mód obrazovky. Před prvním zahájením Kamyran's Eye 2 je dobré proniknout do příběhu tak, že si přehrajete intro. Položku credits (o tvůrci hry) popisovat nebudu, ani quit nema cenu podrobněji rozebírat. Chcete-li pokračovat v uložené pozici, stačí ji pomocí load game nahrát. V jiném případě si zvolte buď rychlou hru (quickstart) nebo stěžejní new game. Jako ve většině RPG je třeba zvolit si charakter postavy. Není snad nutno podotýkat, že toto rozhodnutí ovlivní další sled událostí. Vaše dovednosti, bojové schopnosti, výbavu, atd. Nepodceňujte tedy ono kliknutí. Na typ postavy budete prostřednictvím rozhovoru dotázáni také. Přejete si kráčet v roli paladina, kouzelníka, nebo byste raději prozkoumávali tajemství přírody? Po provedení výběru zvolte ještě úroveň obtížnosti. Nabídnuty jsou klasické tři stupně – easy, medium a hard. Nyní se zaměříme na grafickou stránku postavy. Klikněte na nejsympatičtějšího hrdinu/hrdinku a vzhůru do světa Armis.

Kamyran 2

Děj nezačíná šťastně. Váš učitel je zraněn a následně umírá. Než skoná, řekne vám nezbytné informace o podivném kultu; zbytek je již na vás. Existuje ovšem pár detailů, které vám ulehčí začátky. Obrazovka je rozčleněna na tři části. Vlevo se nachází samotné dějiště, pod ním je informační panel, na kterém se zobrazují popisy, a vpravo vidíme konstantní ovládací pole. Obsahuje zmenšenou mapu, tlačítka akcí (chůze, útok, kompas, prozkoumat, vzít, apod.), váš momentální stav (úroveň, zdraví, finance), možnost vstoupit do detailů úkolů, postavy, talentů atd. Pohybujete se buď klikáním myší, což je ale zbytečně úmorné, nebo třeba směrovými šipkami. Většinu akcí aktivujete pomocí myši, avšak vhodnější a rychlejší jsou klávesové zkratky. Možností je mnoho. Nebudu zbytečně vše rozepisovat. Ovládání je značně intuitivní a nemělo by činit žádné problémy. Jednotlivá tlačítka jsou navíc opatřena výstižnými obrázky. Bude-li přesto nějaká nejasnost, doporučuji se podívat na manuál, ve kterém je vše vysvětleno. Bohužel není k dispozici v českém jazyce.

Kamyran 3

Samotn vzhled hry je asi největší slabinou Kamyran's Eye 2. Pro velkou část bude právem zastaralý. Jde tedy opět o klasický rozpor mezi detaily a hratelností, přičemž hra obsahuje mnoho prvků, které k dobrému RPG náleží. Ovládání, ač zahrnuje více voleb, je snadné.

root_podpora

Kamyran 4

Kamyran's Eye 2 je poměrně zdařilou hrou, která naneštěstí pokulhává ve svém zpracování. Záleží tedy pouze na vás, jaké jsou vaše priority. Chcete-li se pobavit a strávit mnoho hodin ve světě Armis, dveře magie a dobrodružství jsou vám otevřeny.

Kamyran 5

Stránka hry nás zavede na server Manifestogames, kde si zvolíme pod „Demos Available“ operační systém Linux a stáhneme demo. Stažený instalátor učiníme spustitelným a spustíme ( ./keye2-1.0-demo-linux-x86.sh) – jednoduchý grafický instalátor se již postará o zbytek. Samotná hra je komerční, ale pokud by se vám líbila, můžete ji mít už za 10 USD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku