Hlavní navigace

Názor k článku Karmic Koala: první kroky ke zpoplatnění Ubuntu? od Jan.Simunek - Nehnal jsem se do vlastní instalace, protože je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2009 21:31

    Jan.Simunek (neregistrovaný)

    Nehnal jsem se do vlastní instalace, protože je to instalace na relativně atypickém železe, navíc ne standardní – z DVD/CD mechaniky, ale z USB a netu. Narazil bych na tisíc a jeden problém, které jsou pro odborníka denní chleba, zatímco já bych musel i k pro něho trivialitám spoustu věcí googlit nebo jinak studovat (a ty triviality se mnohdy hledají hůř než nějaký speciální problém, alespoň takovou mám zkušenost). Chtěl jsem tam Debian, ten tam údajně nejde, protože nemá ovladače na vestavěnou síťovku, zatímco odvozené Ubuntu je má. Debian jsem chtěl proto, že na něj přecházím poté, co mi Mandriva začala vnucovat KDE4 a pár dalších věcí, které se mi prostě nelíbí. Na stolní počítač jsem si ho nainstaloval sám a jsem s ním v pohodě, instalace proběhla bez nějakých zásadních zádrhelů a celý systém se mi podařilo za nějaké dva dny dopracovat prakticky zcela k obrazu svému. Na tom Ubuntu spousta věcí nejede, chová se divně, nestandardně, programy zatuhují do nutnosti resetovat počítač atd., prostě věci, které jsem naposled viděl na Win 98. Jakžtakž použitelné to je, i tenhle příspěvek z toho píšu, ale pokud tam nepůjde zavést programy, které chci, tak chci přejít k nějaké úplně jiné distribuci.
    Mé požadavky: mplayer (+ mencoder), něco, co přehraje MP3, OGG, MOD (+příbuzné), GIMP, TeX (český) – vč. prohlížení .ps a .pdf, internetový prohlížeč, nejlíp Firefox, OOo – používám jen na čtení dokumentů, ne na jejich tvorbu, pochopitelně mc + nvazující konzolové aplikace.