Hlavní navigace

Kaspersky: viry pro Linux přicházejí

26. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O virech pro Linux a další unixové systémy se hovoří už poměrně dlouho, ale žádná reálná hrozba se zatím neobjevila. Podle informací Kaspersky Labs se ale blíží doba, kdy budeme muset i v Linuxu a Mac OS X instalovat antivir. Skutečně něco takového hrozí? Proč by měly nové viry vůbec přijít?

Eugene Kaspersky

Eugene Kaspersky je uznávaným specialistou v oblasti bezpečnosti informačních technologií. Je spoluzakladatelem firmy Kaspersky Labs, která už deset let dodává antiviry a další bezpečnostní software. Podle jeho názoru bude v budoucnu přibývat hrozeb a útoky se vedle MS Windows zaměří také na konkurenční platformy, chytré telefony a herní konzole.

Virů bude víc

Eugene Kaspersky

Eugene Kaspersky tvrdí, že virů pro Linux a Mac OS X bude významně přibývat. Důvodem je prý zatím poměrně slabý úspěch Windows Vista. Pomalý a nepřesvědčivý nástup nového systému od Microsoftu dává prostor k migraci dalších uživatelů na konkurenční platformy. S přibývajícím počtem uživatelů se tak tyto systémy stávají atraktivnějšími pro pisatele virů, malware a útočníky obecně.

Uživatelé jsou prý připraveni velmi rychle vyměnit platformu. „Domácí uživatelé nejsou věrní svému systému. Mnoho z nich je navíc nespokojeno s Microsoft Vista,” řekl Eugene Kaspersky a dodal, že pravděpodobně dojde k výraznému přeskupení uživatelů. „Někteří uživatelé Windows přejdou na jiný systém. Microsoft neztratí své dominantní postavení, ale určitě bude zmírněno.”

Chybí kvalifikovaní odborníci

Podle Eugena Kasperského jsou viry pro ostatní platformy v podstatě stejné jako viry pro MS Windows. Není proto o nic těžší je potírat. Aktuální problém tedy netkví ani tak v technologických překážkách, ale v nedostatku kvalifikovaných odborníků, kteří se zaměřují na zmíněné systémy. „Není snadné najít dobrého experta na ne-Windows platformy,” vysvětlil Kaspersky.

Open source navíc znamená podle Kasperského další komplikace. Otevřený kód má sice mnoho výhod, ale stejně dobře je ho možné zneužít pro vyhledání nových bezpečnostních hrozeb, které budou v budoucnu využíty. „Do open-source kódů nahlíží mnoho lidí, takže problémy je možno najít velmi rychle. Pokud se jedná o dobré hochy, je to skvělé. Pokud jsou to ale zlí hoši, je to velký problém,” varoval Kaspersky.

Ani Vista není v bezpečí

Microsoft velmi hlasitě tvrdí, že jeho nový systém Windows Vista je mnohem bezpečnější než předchozí verze. Kaspersky ale upozornuje na fakt, že se novým požadavkům přizpůsobila jen část dodavatelů bezpečnostního software. Starší verze Windows proto může být paradoxně stále bezpečnější. „Je méně bezpečný systém XP se sadou bezpečnostních aplikací lepší než bezpečnější Vista s méně vyspělými aplikacemi?” ptá se Kaspersky.

Nový přísnější přístup Microsoftu navíc komplikuje situaci samotným dodavatelům a svazuje jim ruce. „Microsoft dával velký pozor na bezpečnost, což ale zároven znamená menší flexibilitu pro dodavatele bezpečnostního software. Je to jako na letišti – je tam sice bezpečněji než na ulici, ale jste tam méně flexibilní,” popisuje Kaspersky aktuální situaci.

Nové cíle útoků

Útočníci se ovšem nezaměřují jen na běžné operační systémy, ale čím dál častěji věnují svou pozornost také ne-PC platformám jako jsou herní konzoly nebo chytré telefony. Kaspersky zmínil také možnost tvorby specializovaného antiviru pro konzolu Sony PlayStation 3. „Pokud budou viry pro PlayStation 3 a pokud budeme potřebovat ochranu, pak příslušné produkty budeme mít,” slibuje Kaspersky.

root_podpora

V současné době se útočnici na chytré telefony příliš nezaměřují. Důvodem jsou prý nedostatečné znalosti v této oblasti. To se ale podle Kasperského v budoucnu jistě změní. „Útočníci, kteří vyvíjí kód pro počítače, zatím neví, jak psát kód pro chytré telefony. Letos bude ale představeno online bankovnictví přes chytré mobily a čínští hackeři se zaměří na phishing telefonů,” předpovídá.


Originální článek na PC Pro.

Přijdou viry pro Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.