Hlavní navigace

Názor k článku Kaspersky: viry pro Linux přicházejí od anonym - O.K., spletl jsem se. Nejde o webový prohlížeč...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2007 20:53

    anonymní
    O.K., spletl jsem se. Nejde o webový prohlížeč ale o webový server, omlouvám se.

    Běh s právy administrátora a sdílení společného adresního prostoru s jádrem jsou dvě zcela odlišné věci.(Ani program s právy roota nemůže kecat kernelu do správy paměti). V případě Windows se sdílení netýká pouze o ovladačů ale i podstatných části grafického uživatelského rozhranní.

    Žádný binární kód, který nemůže být zkontrolován, do jádra nepatří!!! A pokud nějaký výrobce nechce poskytnout ani specifikaci ani zdrojový kód ovladače, ať si ať si ten svůj krám klidně nechá. Patrně ví, za co se stydí.

    PS: Na školení Windows 2003 Server jsem byl kdysi přesvědčován o tom, že Windows jsou mnohem lépe zabezpečeny než Linux, protože změnit některé systémové soubory nemůže ani administrátor, pouze Microsoft. Moc jsem se nasmál. Takovou věc lze realizovat pouze utajeným heslem, které je pro všechny uživatele buď stejné, nebo shodně odvozené. Pak se ovšem nelze spoléhat na to, že nepronikne ven. Vzpomínám si, že v operačním systému MVS pro sálové IBMky byla veškerá souborová hesla uložena v souboru hesel, jehož heslo se nacházelo na pevné adrese v jádru systému. Ačkoliv to nikdy nebylo publikováno, skoro každý systémák tu adresu znal.