Hlavní navigace

KDE Applications 19.08: nejen lepší RAWy v GwenView či vyladěné chování Dolphinu

16. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: KDE
Komunita kolem KDE vydala pravidelnou aktualizaci balíku aplikací KDE. Srpnová verze KDE Applications obsahuje hlavní novinky v aplikacích jako Dolphin, Konsole, Kate, Okular či video střižně Kdenlive.

Dolphin

Velmi příjemnou novinkou u správce souborů Dolphin je už jeho spouštění: nově je možné použít kromě obvyklých cest také vždy a všude fungující globální klávesovou zkratku Meta+E (výchozí nastavení). Tvůrci se dále snažili zamezit – jak sami píší – nepořádku. Když Dolphin již běží, pokud otevře uživatel složku s jinou aplikací, otevře se tato v Dolphinu jako nová záložka (nikoli jako samostatné okno). Toto je nové výchozí chování, které lze v nastavení vypnout.

Informační panel (nachází se vpravo, pokud si jej uživatel nevypnul) doznal vylepšení též. Například umí automaticky přehrávat multimediální soubory, když na ně uživatel klikne. Nově také lze kopírovat text, který je v panelu zobrazen. A pokud chce uživatel změnit, co informační panel zobrazuje, může tak učinit přímo v panelu (Dolphin neotevře samostatné okno).

Opravena je dále řada drobných chyb.

Gwenview

Prohlížeč obrázků Gwenview dostal aktualizaci vylepšující prohlížení náhledů. Nově je uživateli k dispozici „Low resource usage mode“, který načítá náhledy o nízkém rozlišení (pokud jsou k dispozici) – tento režim je výrazně rychlejší a spotřebovává méně zdrojů jak pro JPEGy, tak RAWy.

Pokud GwenViev nedokáže vygenerovat náhled obrázku, nově místo toho zobrazí zástupný obrázek namísto použití předchozího obrázku. Vyřešen je i problém, který GwenView měl se zobrazováním náhledů z fotoaparátů Sony a Canon.

Dále tento prohlížeč dostal menu pro sdílení, které umožnuje odeslat obrázky na rozlišené internetové služby, resp. korektně načíst a zobrazit soubory ze vzdálených lokací, kam přistupuje za pomoci KIO. A v neposlední řadě pak dává uživateli k zobrazení/výběru daleko více EXIF metadat z RAW souborů.

Okular

Rozličná vylepšení dostal prohlížeč dokumentů Okular v oblasti podpory uživatelských poznámek (nejen vylepšené grafické rozhraní) – například různé šipky. Uživatel také může zapnout/vypnout tyto poznámky globálně v celém dokumentu.

Vylepšena je dále podpora formátu elektronických knih epub. Okular konečně nepadá, když se pokouší načíst poškozený epub soubor. Také výkon programu je s velkými epuby daleko vyšší. Vylepšeny jsou dále okraje stránky v prezentačním režimu při HiDPI zobrazení.

Kate

Textový editor Kate je díky práci vývojářů prost tří otravných chyb. Kate tak opět zobrazí existující okno v situaci, kdy je jinou aplikací vyžádáno otevření nového dokumentu. Podpora rychlého otevření nyní třídí položky sestupně podle data/času posledního přístupu a předvybírá poslední použitý dokument.

Konsole

Emulátor terminálu v této verzi KDE Applications přináší zejména vylepšení v oblasti dlaždicového uspořádání terminálů. Nyní lze půlit hlavní panel, jakkoli uživatel chce (tedy vodorovně i svisle) a takto půlit lze terminály dál a dál. Jednotlivé dlaždice pak lze přesouvat na jiné pozice. Dále pak tvůrci pročistili nastavení programu, které tak je jednodušší na použití.

Spectacle

Nástroj pro snímky obrazovky nově zobrazuje v hlavní liště průběh odpočtu, pokud je screenshot pořizován se zpožděním. Toto se zobrazuje i v progress baru. Dále pak pokud je během tohoto odpočtu Spectacle odminimalizován, místo tlačítka pro pořízení screenshotu se objeví tlačítko pro zrušení pořízení. I toto tlačítko pak obsahuje visuální odpočet běžící operace.

Při uložení screenshotu se dále také zobrazí zpráva, ze které může uživatel tento screenshot či složku, kde je uložen, otevřít.

Kontact

Balík KDE pro emaily/kalendář/kontakty nově umí používat barevné Unicode emoji a podporuje též použití Markdownu při psaní emailu. Dále pak podporuje použití nástrojů pro kontrolu gramatiky jako LanguageTool či Grammalecte.

Při plánování událostí nejsou emaily s pozvánkou automaticky mazány poté, co na ně uživatel odpoví. Nově je dále možné přesunout událost z jednoho kalendáře do druhého v editorů událostí v KOrganizeru. A nakonec je tu KAddressBook, který nově umí posílat SMS daným kontaktům skrze KDE Connect, což zase o kousek zvyšuje integraci desktopu s mobilními zařízeními.

root_podpora

Kdenlive

V nové verzi video střižny nalezneme novou sadu zkratek kombinujících klávesnici+myš, s nimiž v případě osvojení bude uživatel zase o něco produktivnější. Lze například měnit rychlost klipu v časové ose použitím Shift+Resize, nebo aktivovat náhledy video klipů podržením Shiftu a posunutím kurzoru myši nad klip v podokně projektu. Vývojáři dále vložili hodně úsilí do tříbodových editačních operací, které nyní pracují podobně jako v jiných střižnách (pochopitelně tuto vlastnost vyzdvihují zejména při přechodu z jiné aplikace na Kdenlive).

A to není vše

Aplikace KDE, to nejsou jen programy výše uvedené, to pouze tvůrci vyzdvihli to podstatné. V rámci KDE ale doznaly určitých vylepšení mnohé další aplikace, kompletní souhrn změn je k dipozici na domovském webu, byť z většiny jde samozřejmě spíše o technické popisy dílčích commitů (za všechny například jednořádkový commit, který přidal kalkulačce KCalc podporu antialiasingu v bitset editoru). Ale došlo i na novinky, třeba yakuake.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.