Hlavní navigace

Názor k článku KDE jako GNOME? Nate Graham otevírá pandořinu skříňku od Jiří Eischmann - Upřímně, tady se řešení asi nikdy nedočkáte. Tady...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2021 17:33

    Jiří Eischmann

    Upřímně, tady se řešení asi nikdy nedočkáte. Tady je problém ve dvou věcech:
    1. klasické menu, které by se integrovalo do toho titulku, už není 10 let součástí GNOME HIGu a z aplikací postupně mizí. U těch z GNOME už je jenom tam, kde už vývoj prakticky nepokračuje. Těžko budou dělat podstatný zásah do rozhraní kvůli něčemu, s čím stejně nepočítají, a dnes to není samozřejmou součástí aplikací obecně.

    2. GNOME dnes preferuje client-side dekorace, tedy za vykreslení celého okna včetně dekorací zodpovídá aplikace. Prostředí jí nemá co kecat do toho, kam si má menu vykreslit. Pokud autor aplikace chce ušetřit místo, může si ho do lišty vykreslit.

    Co se týče plýtvání vertikálním místem, doporučuji si porovnat, jak aplikace vypadaly v době GNOME 2 a nyní. Třeba takový Nautilus. Ten headerbar se může zdát zbytečně široký, ale je to víceméně jediná věc, která tam nahoře je. Vše je integrováno do něj. Ve "zlatém věku" GNOME 2 zabíral Nautilus od horního okraje okna po obsah tak 2-3x víc místa než nyní.