Hlavní navigace

Kdo je Satoshi? Identita otce Bitcoinu může zůstat záhadou

6. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tento týden se přihlásil legendární Satoshi Nakamoto. Jenže to možná Satoshi není, důkazy jsou dost chabé. Ale jak vůbec identifikovat toho pravého Satoshiho? Spolehlivý způsob asi neexistuje.

V posledních dnech se i mainstreamová média opět zajímají o Bitcoin. A to díky tvrzení australana Craiga Wrighta, že právě on je autorem této měny  mýtickým Satoshi Nakamotem. Bitcoinová komunita na to hledí s velkou skepsí, koneckonců Wright nepředložil žádný opravdu pádný důkaz. V tomto článku nebudeme rozebírat případ Wrighta nebo jiných lidí, jimž bývá autorství Bitcoinu připisováno. Podíváme se na to, jak je vůbec možné takové tvrzení ověřit.

Krátce zrekapitulujme, že osoba či skupina osob pod pseudonymem Satoshi Nakamoto v roce 2008 vydala paper popisující Bitcoin a o několik měsíců později zveřejnila software, čímž se virtuální měna de facto zrodila a začala fungovat. Nakamoto dál pokračoval ve vývoji až do poloviny roku 2010, kdy předal vedení projektu Gavinu Andersenovi. Od té doby o Satoshim nemáme žádné ověřené zprávy.

Komunita se shoduje: chceme exaktní důkaz

V komunitě kolem Bitcoinu se objevují nejrůznější teorie o autorství Bitcoinu, ale téměř všichni se shodnou na tom, že nikoho nelze považovat za Satoshiho bez exaktního důkazu. Tím je v tomto případě držení soukromých klíčů k určité bitcoinové adrese. Zajímá nás hlavně adresa 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa, na kterou bylo připsáno prvních 50 vytěžených bitcoinů z vůbec prvního bloku  tzv. genesis bloku. Tuto adresu nelze spojit s nikým jiným, než skutečným tvůrcem Bitcoinu.

Zrození Bitcoinu

Zrození Bitcoinu

Satoshi toužící po odhalení by tak měl přesunout nějaké množství bitcoinů z této adresy a do poznámky k transakci napsat: Já jsem ten a ten alias Satoshi Nakamoto. A pro větší důvěryhodnost ještě přidat hash některého z posledních vytěžených bloků, aby bylo jasné, že transakce nebyla podepsána už dříve. Ve skutečnosti ani není třeba posílat peníze, stačí využít funkci podepsání zprávy dostupnou v Bitcoin Core i dalších bitcoinových klientech.

Satoshimu bývají připisovány i další vytěžené bloky, zejména z první desítky. Zde ale nelze s jistotou určit, zda jsou skutečně jeho, protože software už byl veřejný a blockchain živý. Satoshiho jmění se odhaduje na víc než milión bitcoinů. Jak to víme? Je to součet bitcoinů, které byly vytěženy s využitím stejné výpočetní síly jako blok genesis a zároveň nikdy nebyly přesunuty. Zde je vidět jasný vzor, ale opět s jistotou nelze říct, že patří autorovi Bitcoinu.

Soukromý klíč není ID člověka

I pokud se domnělý Satoshi bude chtít odhalit a použije uvedený ideální postup, budeme mít jistotu, že je to skutečně autor Bitcoinu? Opět ne. Budeme vědět pouze to, že tento člověk drží soukromé klíče, které držel Satoshi. Soukromý klíč není věc, která by byla jakkoliv spárována s člověkem. Koneckonců může existovat tisíc kopií jednoho soukromého klíče a teoreticky tisíc lidí, kteří by výše uvedeným testem prošli. A kdyby někdo klíče vystavil na internet, můžeme být Satoshi všichni.

Představení Bitcoinu světu na mailing listu metzdowd
Představení Bitcoinu světu na mailing listu metzdowd

Můžeme se na to podívat i z druhé strany  pokud jako Satoshi Nakamoto vystupovala skupina autorů, je možné, že klíč měl jen jeden z nich. Na to, co právě řešíme, v roce 2009 zkrátka ani nepomysleli a držení klíčů k oné adrese pro ně nemělo žádný zvláštní význam. Satoshi se samozřejmě mohl stát terčem trestné činnosti a klíče mu mohly být odcizeny. Stejně tak je mohl prostě ztratit, i když to se u člověka jeho technické úrovně jeví jako nepravděpodobná varianta.

Existuje ještě řada dalších variant. Autor bitcoinu už nemusí být mezi námi a soukromé klíče mohou být nenávratně zničeny. Někdo může mít v držení klíče v zašifrované podobě a doufá, že se jednou technologie a výpočetní síla vyvine natolik, že je bude možné rozlousknout. Jediné, co o soukromých klíčích k adresám autora Bitcoinu víme, je, že nic nevíme.

Stoprocentní jistotu mít nebudeme

Z toho vyplývá, že Satoshiho s absolutní jistotou asi nikdy neidentifikujeme. Ale abychom se dostali alespoň na 99 %, nebude stačit jedna věc, ale bude to chtít poskládat dohromady mnoho střípků  značné množství exaktních důkazů přímo z Bitcoinu, důkazů fyzických a řekněme i sociálních (vazby na další osoby, případná svědectví atp.). Pak je samozřejmě otázka, zda by tím autor Bitcoinu vůbec chtěl procházet, a odpověď je dost možná NE.

A co když si Satoshi najme člověka, který se za něj bude vydávat, vybaví ho částí soukromých klíčů, patřičnými informacemi a pro svůj klid se vzdá slávy? Možná to zní jako přitažené za vlasy, ale myslím že je to možné uvažování člověka, který se chce z tohoto kolotoče dostat ven. Celá situace se navíc značně komplikuje, pokud připustíme možnost, že Satoshi Nakamoto není jeden člověk.

Nutno dodat, že jakékoliv zprávy z účtů, které Satoshi používal, je potřeba brát s velkou rezervou a mají jen minimální důkazní hodnotu. Už je to pět let od doby, co se Satoshi odmlčel. Některé účty už mohly být smazány pro neaktivitu, některé služby, např. fórum BitcoinTalk, zase byly kompromitovány. Satoshi navíc své e-maily nepodepisoval, takže ani zde neexistuje další možnost ověření.

S tím, jak plyne čas, se snižuje i pravděpodobnost, že Satoshiho odhalíme. Mimo jiné proto, že Hal Finney a Dave Kleiman už jsou po smrti. Finney se účastnil první bitcoinové transakce právě se Satoshim. U Kleimana přímé spojení s Bitcoinem chybí, nicméně profilově do této role velmi zapadá a navíc časově sedí jeho dlouhodobá hospitalizace a odchod Satoshiho ze scény. Kleimana za spoluautora označuje i Craig Wright.

root_podpora

Satoshiho identita není podstatná

Lidé mají rádi záhady a ještě raději se je snaží vyřešit. Proto na webu naleznete stovky zevrubných teorií, o tom kdo je/byl Satoshi. Pravda je ale taková, že identita Satoshiho důležitá není. Není to tak, že by přišel, řekl děláte to špatně a představil řešení všech problémů Bitcoinu. Satoshi měl nápad, ale dnes se Bitcoin a blockchain snaží vylepšovat řada geniálních mozků. Bitcoin už nikdy nebude závislý na jednání jedné osoby. Tak to bylo pouze do doby, než Satoshi na internet vyvěsil onen paper.

Jisté obavy se pojí pouze s tím, kdyby Satoshi začal se svými bitcoiny ve velkém hýbat, což by na trhu mohlo způsobit paniku. Ještě horší by to bylo, kdyby se je rozhodl měnit za fiat měny, což by pochopitelně srazilo tržní cenu dolů. To by ale bylo velmi neracionální chování. Pokud by Satoshi chtěl měnit bitcoiny dejme tomu za dolary, musel by tak činit jen velmi pozvolna, jinak by vlivem na tržní kurz škodil i sám sobě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.