Hlavní navigace

Názor k článku Kdo je u nás největším narušitelem soukromí? od anonym - Tady ale nejde vůbec o dostatek fantazii, natož...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2007 11:28

    bez přezdívky
    Tady ale nejde vůbec o dostatek fantazii, natož o technický rozvoj. Technika je ten nejmenší problém a z nedostatku fantazie mne podezříváte už úplně zbytečně.

    Jde o to, že zde nepracujete jen s technikou, ale jednak s biologickým materiálem (který se mrcha chová jinak než s jednoduchou binární logikou) a hlavně už zasahujete do oblasti etiky.

    Zkrátka - techniku na uskladnění údajů máme už dnes, technika na rychlejší a přesnější čtení DNA bude vyvinuta určitě v řádu let (v současné době trvá kompletní přečtení jediné DNA stále ještě týdny až měsíce a je to neúnosně drahá sranda, vzorkování je celkem už triviální věc) a je dost pravděpodobné, že do těch deseti až patnácti let bude čtení DNA dostupné i pro většinu lidí z ekonomicky silných států, i když to zřejmě stále ještě nebude rutinní věc (řekněme něco na úrovni dnešních "inteligentních domů a domácností" nebo . Tohle jsou problémy minimální.

    Skutečné problémy jsou etické. Tohle je už pro většinu lidí těžko stravitelné (a je to dobře!), proto se nějakého hromadného zavádění nemusíme obávat. Nebo jinak - obávat bychom se měli, měli bychom dát jasně najevo své názory... Čím více se bude strašit Velkým bratrem, tím je menší šance, že se podobné systémy budou hromadně zavádět. Pochopitelně k tomu směřovat budeme, protože každé nové generaci bude připadat nový systém samozřejmý - budou vedle něj a s ním vyrůstat. Ale jde o to, že na nějaké velké změny se vždy musí odehrát nějaký větší generační zlom. Tak to fungovalo vždy a vždy to fungovat bude. Člověk je tvor velmi konzervativní a v současné době technický vývoj daleko přesáhl schopnost lidí se dostatečně rychle adaptovat - rozdíly mezi generacemi jsou mnohonásobně větší než tomu bylo v minulosti.

    Proto tedy říkám, že hromadné odebírání DNA není pro nás příliš dožitelné... No, možná se toho dočkáme v důchodu (budeme-li ho mít).


    A jen tak na okraj - jste si jist, že vy byste měl dost fantazie na to, abyste nevyplnil svou národnost? Sčítání obyvatelstva bylo poměrně nedávno, zažil jste ho (předpokládám, že jste už byl plnoletý). Co jste vyplnil? Pravdivé údaje? Zkreslené údaje? Úplně nepravdivé? A pokud nepravdivé, kam vás navedla paranoidní představa o Velkém bratru? Národnost čínská? Vyznáním muslim? Máte dost fantazie na společensko-politický vývoj dalších let?