Hlavní navigace

Kdo je zelenáč a proč by se mohl zajímat o Linux?

24. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pokud jste někdy četli nějakou knihu od Karla Maye, víte, kdo je to zelenáč. Obvykle je takto označován člověk nezkušený. V našem případě je to člověk, který nemá příliš zkušeností s osobním počítačem, ale je dostatečně zvídavý na to, aby se zajímal o Linux. Začíná nový seriál pro linuxové zelenáče!

Každý, kdo pracuje s počítačem, byl někdy zelenáč (hodně lidí na to zapomíná). Někteří z nás třeba před hodně lety, ale jsme si všichni rovni. Každý totiž hned nemůže vědět vše. Podstatná věc je ta, že pokud máte nějakého zkušenějšího rádce, začíná se lépe. Důležitý je také citlivý přístup, protože mnoho lidí má dojem, že se jim zkušenější kolega snaží vysmívat či si dělat legraci z jejich neznalosti. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás „mnohadílný seriál“, který se naprostým začátečníkům, zvaným zelenáči, pokusí vysvětlit, s čím se mohou potkat, pokud si jako svůj operační systém zvolí GNU/Linux. Pokud se divíte mému zápisu GNU/Linux, vězte, že tak je to správně. My se v našem seriálu omezíme na to, že budeme používat výraz Linux.

V poslední době se o Linuxu začíná mluvit i mimo odborné kruhy. Lze skoro až říci, že se stal módní záležitostí. Tento seriál má jako hlavní motto pomoc uživateli, který chce začít Linux využívat na svém počítači.

Naši zelenáči by tedy měli být :

  • úplní počítačoví nováčci, kteří s počítačem nikdy nepracovali a chtěli by se dozvědět něco o základech práce s počítačem
  • uživatelé, kteří používají nebo používali konkurenční operační systém Microsoft Windows v jakékoliv verzi a z nějakého důvodu si chtějí Linux vyzkoušet, případně nasadit místo Microsoft Windows, ať už z důvodů finančních nebo testovacích
  • uživatelé zběžně seznámení s Linuxem (tj. mají jej třeba nainstalovaný přímo od výrobce svého počítače), kteří v Linuxu trochu tápou

Vymezení cílové skupiny je velmi důležité, neboť pokročilým či zkušeným uživatelům tento seriál nepřinese nic nového či překvapivého. Pokud spadáte do této kategorie, o seriál se nemusíte zajímat. Všichni ostatní jsou zváni ke studiu a taktéž k diskuzi pod články. Zpětná vazba je velmi důležitá a může ovlivnit i směrování seriálu.

Zde najdete orientační souhrn témat, která se v seriálu objeví:

  • Co je a co není Linux
  • Základní linuxová terminologie
  • Něco o licencích a nejznámějších kauzách s licencemi spojených
  • Co je to linuxová distribuce a některé zajímavé využití
  • Jak si Linux bezpečně a bezproblémově vyzkoušet
  • Kde všude se s Linuxem setkáte
  • Jak jej získat
  • Jak se zorientovat v záplavě distribucí a rady pro výběr té vaší distribuce
  • Něco o linuxovém prostředí a pár rad k instalaci
  • Jak instalovat nové programy
  • Spouštění programů, které nejsou nativními linuxovými programy
  • Mnoho informací o všemožných linuxových programech pro různé účely

V tuto chvíli to vypadá jako velmi rozsáhlý seriál s velkým množstvím textu. Pokusím se být stručný a věcný. Navíc by měly být texty čtivé a snadno pochopitelné. Není totiž umění zahltit text velkým množstvím odborných výrazů, což může zvláště začátečníky odradit. Ve svém okolí se totiž velmi často setkávám s lidmi, jejichž znalosti jsou nevelké, ale chtějí vstřebávat informace, pokud jsou psány lehce vstřebatelnou formou.

Je samozřejmě jasné, že po přečtení celého seriálu se z vás nestane profesionál a odborník na slovo vzatý. Bude to jen jakýsi úvod k tomu, abyste na sobě začali pracovat. Nejlepší jsou proto praktické zkušenosti. Pokud budete mít k dispozici vlastní počítač, bude to jen lehčí. Také se nemusíte bát experimentovat, protože i tím získáte cenné zkušenosti.

Zapomeňte na divoké historky o tom, jak je Linux nepřívětivý a že je to systém jen a pouze pro počítačové odborníky, kteří jsou do svého počítače zamilovaní. Podle mne už toto tvrzení minimálně 4 roky neplatí, protože prostředí operačního systému prošlo velkými změnami a v zásadě nepoznáte, s jakým systémem pracujete.

Chtěl bych také zdůraznit, že seriál se nebude nějak významněji věnovat hardware a řešení problémů s ovladači apod. Je to hlavně proto, že není ani v mých silách vědět vše o všem. Soustředíme se skutečně jen na software.

Na závěr bych chtěl zodpovědět otázku z titulku – proč by se měl zelenáč o Linux zajímat. V roce 2007 se začalo více mluvit o tom, zda se licenční a poplatková politika Microsoftu nezačíná obracet proti němu. Řada uživatelů totiž zjistila, že se jim nechce platit za nové a nové verze systému, které přinášejí jen relativně málo nového za cenu vyšších hardwarových nároků. Mnoho lidí také přestává bavit stav, kdy je u každého kroku při práci se systémem kontrolována jeho legálnost a nechtějí své citlivé údaje odesílat výrobci. Výrobci různých verzí Linuxu si to uvědomují také a snaží se více zaměřovat právě na konečné uživatele. Zatím to mnohdy není úplně dokonalé, situace se však docela rychle začíná měnit ve prospěch uživatelů.

root_podpora

Je bohužel smutnou pravdou, že v mnoha ohledech musí být Linux lepší než konkurence, aby vůbec někoho zaujal. Radikální názory z jednoho ani z druhého břehu však nejsou vítány, my se pokusíme být někde uprostřed a vše komentovat. To, co Linux nabízí navíc oproti Microsoft Windows, je hlavně možnost volby. Paradoxně právě tato možnost „až přílišné“ volby mnoho zelenáčů odradí. Ve Windows je např. pouze jeden správce oken, v Linuxu desítky. Ukážeme vám, že se těchto možností nemusíte bát a budeme tak činit doporučením, který produkt z nepřeberné nabídky zvolit. Vždy se samozřejmě bude jednat o doporučení, nemusí vyhovovat všem. V té chvíli však můžete sáhnout po jiném produktu a můžete si jej oblíbit. A to je ten moment, kdy se vám Linux odvděčí svou otevřeností.

Doufám, že se vám seriál zalíbí a že nakonec nebudete litovat času, který věnujete jeho pročtení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.