Hlavní navigace

Názor k článku Kdo je zelenáč a proč by se mohl zajímat o Linux? od markonius - Největší výhodou linuxu je ta, že za 10...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2008 13:35

    markonius (neregistrovaný)
    Největší výhodou linuxu je ta, že za 10 let se v základu skoro vůbec nezměnil, tedy pro opravdové uživatele - systémáky. Pro normálního člověka je Linux naprosto nepoužitelný systém a navždy bude, Microsoft má pro desktopy mnohem promyšlenější a lepší systém.

    Microsoft vždy nadimenzuje systém tak, aby byl velmi náročný na prostředky počítače a 5 let živil vývoj hardwaru. Každý nový systém Microsoftu je předinstalován na notebooky a prodáván. Dnes člověk přijde do krámu a koupí si notebook s Windows Vista, MS Office a má tam vše. Pro programátora je to strašně jednoduché, má +- unifikované prostředí, kde se může provést otestování chyb a vyladění kódu, takže nevznikají žádné problémy. Za 2 roky po skončení záruky notebooku se koupí HDD USB disk, zkopírují se data, notebook se prodá a koupí nový, přibližně jako mobil. Životnost notebooku je obvykle 2 roky, ať už klávesnice, baterie, pevný disk, ty díly jsou takto vymyšleny.

    Tyto desktopy potom přistupují do výpočetních center, kde Linux vytlačil Solaris. Zpravidla je použitý RHEL ve verzi 4.0, teď se nasazuje 5.0. Koupí se licence RHEL, nainstaluje se to na IBM Blade Center, koupí se software, který je otestovaný a vymyšlený pro RHEL, vše je na vše certifikováno a životnost je nastavena přibližně opět na 5 let, jsou to cykly. Poté se koupí nové servery, nainstaluje se nová verze serverového OS, staré servery se naloží na vozík, vyndají se z nich pevné disky, smažou a buďto jdou servery do laboratoře nebo se prodají.

    Takto opravdu funguje IT a tento seriál bude naprosto o ničem.