Hlavní navigace

Kdo ovládá váš Xbox?

18. 9. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Může výrobce bez vašeho souhlasu updatovat zařízení, která vám prodal? Může vám z nich smazat data? Michaelu Steilovi z Německa Microsoft smazal bez upozornění data z jeho Xboxu a Michaelovi se to nelíbí. Napsal proto něco jako otevřený dopis, jehož překlad vám přinášíme.

O mně

Mé jméno je Michael Steil a jsem legitimním uživatelem konzole Xbox. Zaplatil jsem za Xbox plnou cenu a jsem najitelem šesti originálních her. Žiji v Evropské unii a nikdy jsem nepodepsal žádné licenční ujednání (EULA), pročež nejsem vázán k žádnému kontraktu či ujednání. Považuji tedy Xbox za své osobní vlastnictví. (Poznámka: Jsem občanem EU, a proto se na mě omezení používání uvedená v EULA nevztahují, a i kdyby, prosté používání Xboxu by neznamenalo, že s nimi souhlasím.) Xbox stejně tak není nikterak upraven.

O Xboxu

Konzole, o které hovořím, byla zakoupena v Německu v dubnu 2002. Obsahovala DashBoard se třemi položkami, protože Xbox Live tehdy ještě neexistoval. Před pár měsíci jsem na svém Xboxu hrál hru „MechAssault“, která aktualizovala systémový software na mém disku – bez ptaní, mohl bych dodat, ale to zatím není to důležité. Od té doby mi v DashBoardu (v hlavním menu) přibyla čtvrtá položka „XBOX LIVE“. Jelikož se k ní nevtahovala žádná dokumentace, tak jsem ji zvolil. Rozbalilo se menu, které mi umožnilo vložit parametry mého internetového připojení – učinil jsem tak a byl jsem schopen si na Xbox pingnout. Jistě, vím, co je XBOX LIVE, ale vložil jsem pouze své síťové nastavení, nikdy jsem si neobjednal Xbox Live a ani jsem nezvolil „ANO“ či „SOUHLASÍM“ v licenčním ujednání – neb se žádné nikdy neukázalo.

Používání Linuxu

To bylo před několika měsíci. Mezitím, vedle hraní her, na Xboxu běžel i Linux. Používal jsem MechAssault jakožto bootloader pro tento výborný GNU/Linux operační systém. Nemám pocit, že by to bylo něco protizákoného, neboť Xbox je mé vlastnictví a mohu si s ním dělat, co chci. A ani se necítím nijak vinen, protože i pokud by bylo pravdou, že můj Xbox byl prodán pod cenou, pamatujte, že vlastním šest originálních her, které by měly zaplatit rozdíl.

Tedy maje Xbox i jako počítač, používal jsem jeho harddisk k ukládání svých souborů. Konkrétně na disky C: a E:. C: je jednotka obsahující systémový software (např. onen DashBoard), E: je pak používáno pro ukládání pozic při hraní a pro kopie audio CD.

Nechtěná online aktualizace

Dnes jsem, omylem, zvolil v menu položku „XBOX LIVE“ a byl jsem překvapen, když jsem spatřil obrazovku hlásící: „Xbox Live aktualizuje váš sytém. Nevypínejte prosím vaši Xbox konzoli.“ Nikdy jsem Microsoft o nějaký update nežádal a byl jsem s Xboxem spokojen tak, jak byl. Neobjevila se ani žádná varující obrazovka, v tu samou vteřinu, co jsem zvolil „XBOX LIVE“, prostě začala aktualizace. Z obavy, že by vypnutí konzole mohlo poškodit má data uložená na disku, jsem následoval instrukce na obrazovce a čekal na ukončení aktualizace.

Má data byla pryč

Aktualizace skončila asi po dalších pěti minutách. Použil jsem MechAssault ke spuštění Linuxu, abych zkontroloval, zda jsou má data nedotčena. A uviděl jsem, že Microsoft některá z nich prostě smazal. Některé adresáře a soubory na disku C byly přepsány a soubory z těchto adresářů vymazány.

Závěr

Nechte mě zopakovat: Zaplatil jsem za Xbox plnou cenu a zakoupil jsem jej v EU. Nikdy jsem Microsoftu nedovolil cokoliv na mém Xboxu měnit (přes Internet). Nikdy jsem také nepodepsal nic, co by MS tato práva poskytovalo. Nikdy jsem nežádal o aktualizaci svého systému a Microsoft mě o aktualizaci neinformoval – prostě ji provedl. Nikdy jsem Microsoftu také nedal svolení ke smazání čehokoliv přes internetové připojení.

Proto bych tímto Microsoft rád požádal

  • aby mi pomohl při obnově mých ztracených dat
  • aby bez povolení přestal činit zásahy do cizího majetku
  • a aby bez povolení přestal mazat data z cizího majetku

Také mohu připomenout, že v Německu „Zweites Gesetz zur Bekaempfung der Wirtschaftskri­minalitaet“ (15.5.1986) praví § 303a a § 303b StGB, že neautorizované měnění či mazání dat („sabotáž“) může vést až k trestu odnětí svobody.

Michael Steil <mist@c64.org>

Zdroj: xbox-linux.sourcefor­ge.net/docs/re­motedelete.html


K tomuto se váže i článek (uvádí link i na citovaný dopis) na news.zdnet.co.uk, který praví, že MS aktualizuje Xboxy připojené k Internetu a tato záplata znemožňuje běh Linuxu a maže soubory uložené na discích. Tak alespoň praví Xbox Linux Project. Dle této skupiny to také vypadá, že některé Xbox-Live hry se automaticky připojují na MS servery a identifikují konzole (údajně posílají i sériové číslo), a to i bez potřeby existujícího Xbox Live účtu.

Cloud 24 - tip 1

Jedná se sice o docela kontroverzní záležitost (což je u Microsoftu bohužel docela běžné), ale v tomto případě si opravdu myslím, že uživatelé Xboxu celkem nic nezmohou. Xbox je primárně herní konzole a Microsoft ji tedy vždy může prezentovat jako black box – černou uzavřenou krabičku určenou jen k hraní konkrétních (schválených) her, případně konkrétních (schválených) programů. To, že je Xbox vnitřně počítač, a jeho možnosti jsou tedy uměle omezovány, na tom prostě nic nemění. Těžko lze tedy Microsoftu vyčítat, že při aktualizacích nebere v úvahu nějaká uživatelská data či případný jiný software. To, že se pak proces aktualizace spouští automaticky, je sice možná nemilé, ale opět to nijak neodporuje filozofii herní konzole. Proč hráče (tedy i děti, počítačové neodborníky atd.) zatěžovat nějakou dodatečnou informací? Pokud tato záplata neovlivní běh her a nebo dokonce i pochytá nějaké ty mouchy (a mimo jiné zabrání i běhu Linuxu ;)), je to pořád zcela v souladu s primární koncepcí Xboxu. Nesouhlasím s Microsoftem, nepoužívám MS produkty (alespoň ne u sebe), ale tězko je můžu napadat zrovna kvůli Xboxu a této konkrétní kauze.

Co si o této kauze myslíte vy?

Byl pro vás článek přínosný?