Hlavní navigace

Názor k článku Kdy uvolnit software jako open source? od Lael Ophir - Když si váš zdroják může kdokoliv stáhnout zdarma,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 10. 2012 16:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Když si váš zdroják může kdokoliv stáhnout zdarma, tak za něj těžko bude platit. A vám pak nezbývá, než financovat vývoj z jiné aktivity, což je obtížné až nemožné. Nakonec proto například Canonical prodělává na Ubuntu od prvních dní až do dneška. Shuttleworth si může dovolit pojmout provoz společnosti Canonical jako extravagantní koníček. Sice ho to vyjde dráž než jeho cesta na ISS, ale některé koníčky jsou holt dražší než jiné :)

    Zásadním problémem open source je pak mizerné využití prostředků kvlli absenci zpětné vezby. Například autoři Gimpu dostávají nějaké dary, a léta píšou naprosto podřadný SW, který by si soudný grafik za peníze nikdy nekoupil. Kdyby psali SW komerčně, dávno by zkrachovali, a šli pracovat na něčem užitečnějším. Takhle vedou léta neplodných diskusí a vydávají mizerný SW. Uživatelé jejich SW prakticky ignorují (snad vyjma Linuxu, kde nic lepšího není), a tvůrčí potenciál autorů je nevyužitý.