Hlavní navigace

Když vypadne Google, rozbije se internet

23. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Včera večer vypadl na dvě hodiny Google v Praze. Banalita, zdálo by se. Tahle drobnost ale ukázala, že Google už není jen vyhledávač na jedné adrese. Výpadek takového kolosu dokáže ochromit web.

Pokud jste si toho včera večer nevšimli, přibližně na dvě hodiny vypadl Google. Nejednalo se o globální výpadek, ale o problémy s routováním v Praze. Zdálo by se, že jde o banální výpadek jedné služby. Ovšem protože nefungovalo vůbec nic od Google, byl dopad na služby poměrně dramatický. A to bohužel nejen přímo na ty patřící pod křídla jedné firmy.

Nevíme, co přesně se stalo, ale podle našich informací byl problém v routingu do české Google cache, která leží v Praze. Google směruje své uživatele pomocí DNS odpovědí a veškerý provoz z okolí je tedy stahován do jednoho centra. Pokud spojení končí kvůli chybě v routování v černé díře, nefunguje nikomu v blízkém okolí nic.

Přehled výpadku na DownDetector.com

Výpadek se projevil také v NIX.CZ, kde došlo k celkovému poklesu datového toku. Během dvouhodinového výpadku jsme řešili okolo 130 požadavků od techniků poskytovatelů v Československu a blízkém okolí, řekl nám Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ. Žádali nás o vyjasnění situace a pomoc s řešením výpadku. Velmi rychle se ukázalo, že peerování či depeerování nemá na situaci vliv. Problém přetrvával, ať byla data přenášena přímým propojem nebo zahraničím.

Podvečerní propad v NIX.CZ

Google tedy zjevně nerozhoduje o osudu provozu podle směru, ze kterého data přijdou. Posílá je do cílového datacentra podle IP adresy a její geografické příslušnosti. Jediným řešením bylo tedy spustit například VPN se zahraniční IP adresou nebo použít TOR. Poté se uživatelé jevili jako zahraniční návštěvníci a odpověděl jim funkční server v jiné destinaci.

Jsme závislí na Google

Krátký výpadek ukázal, že jsme velmi závislí na službách Google. Je pochopitelné, že když vypadne YouTube, nefungují videa, když vypadne Gmail, nepřečtete si poštu a když nefungují mapy, těžko se necháte někam navigovat. Služby Google ale dnes nenajdeme jen na doménách patřící jedné firmě. Kvůli různým API a službám je najdeme po celém internetu i v různých zařízeních.

Řada uživatelů se na web nedostala vůbec. Na vině byly veřejné Google DNS resolvery, které mají uživatelé nastavené ve svých routerech. V některých případech nefungovaly ani resolvery od poskytovatelů, protože ty byly nakonfigurované k předávání dotazů opět na servery Google. Řešením bylo dočasně vyměnit DNS servery nebo si spustit své vlastní, které provádějí plnou rekurzi.

Všichni uživatelé Androidu například viděli na svých telefonech vykřičník vedle ukazatele síly Wi-Fi signálu. Telefon se totiž domníval, že je sice připojen k místnímu routeru, ale že není možné se dostat k internetu. Android totiž „internet“ pozná podle Google.

Nemáme Google = nemáme internet

Síť sice i přes zobrazený vykřičník fungovala, ale uživatelé mobilního Chrome měli také částečně smůlu. Prohlížeč totiž obsahuje funkci Spořič dat, která se opírá o komprimující proxy servery v síti Google. Tedy alespoň pro HTTP weby. Pokud jste zadali adresu bez HTTPS, prohlížeč očekával, že od proxy dostane alespoň přesměrování. To ale nepřišlo. Řešení jsou tři: vypnout Spořič, napsat adresu ručně včetně protokolu nebo použít anonymní režim.

Vypadla například také služba reCAPTCHA, která je na mnoha webech nasazená jako filtr proti robotům. Používá ji například český daňový portál, takže nebylo možné odesílat některé formuláře. Odesílací tlačítko totiž čekalo na potvrzení od Google.

Služby Google dále zahrnují různé služby jako Analytics, Tag Manager či Fonts. Tyto služby by při správném nasazení měly fungovat asynchronně a neměly by ovlivňovat schopnost prohlížeče načíst stránku. Pokud ovšem neměl uživatel nakešované například fonty, mohl se dočkat nesprávně vykreslené stránky.

Totéž platí o javascriptových knihovnách hostovaných u Google. Mnoho webů odtud stahuje populární kousky jako jQuery, Angular či Prototype. Výhodou je, že tyto statické soubory mají nastavenou dlouhou dobu kešování, takže pokud je uživatel už v prohlížeči má, bude mu web fungovat. Pokud ale nic takového v keši nemá, nebude mu na některých webech JavaScript fungovat.

Někteří uživatelé na sociálních sítích dokonce hlásili, že nefungovaly další weby jako PayPal, eBay či Yahoo. Pozorovali jste nějaké další zajímavé výpadky? Podělte se v diskusi pod článkem.

Všechno občas vypadne, jenže…

Takový výpadek je samozřejmě velmi nepříjemný. Zvlášť, když se třeba nemůžete dostat k firemní poště, kterou máte u Google. Taková banka bez e-mailů může mít poměrně nepříjemný problém.

$ host csas.cz
csas.cz has address 194.50.240.70
csas.cz has address 194.50.240.198
csas.cz mail is handled by 5 alt1.aspmx.l.google.com.
csas.cz mail is handled by 1 aspmx.l.google.com.
csas.cz mail is handled by 10 aspmx3.googlemail.com.
csas.cz mail is handled by 10 aspmx2.googlemail.com.
csas.cz mail is handled by 5 alt2.aspmx.l.google.com.

Ovšem totéž se může stát i na vlastním řešení v libovolném datacentru. Prostě jednou za pět let vám vypadne prakticky každá služba, včetně Google. Tady spíš stojí za zamyšlení, zda je dobré, aby kvůli jedné službě nefungovala spousta dalších věcí. Byly to jen dvě hodiny, vlastně nakonec o nic nešlo. Přesto je třeba se zamyslet nad tím, zda je v pořádku, aby výpadek v jedné americké firmě odstavil ministerské formuláře.

Jediným vítězem tu snad byl jen Seznam, kterému dočasně stoupl datový tok o velký kus nahoru.

UX DAy - tip 2

Uživatelé totiž hlavně hledali, proč nefunguje ten zpropadený Google.

Šlo ale o takové cimrmanovské vítězství, protože někteří uživatelé hlásili, že jim web hází 500 Internal Error. Výpadek Google tedy nakonec bez úhony neustál ani ten náš český Seznam.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.