Hlavní navigace

Názor k článku Kexec: rychlý restart bez restartu od Adam Kalisz - I těch 15 minut mi přijde jako opravdu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2020 0:02

    Adam Kalisz

    I těch 15 minut mi přijde jako opravdu dlouho. Myslím, že většina z toho co zdržuje bude reálně nějaká lenost výrobce/ dodavatele BIOSu resp. UEFI resp. firmwarů a různé další příliš dlouhé timeouty a checky.
    Podle mě není nikde psáno, že by nemohl server bootovat v rámci třeba pár sekund + pár sekund pro operační systém. Nejen, že tam bude všude možně spousta prodlev stylem, radši tam dáme par sekund sleep a nemusíme tu řešit nějaký souběh...
    Různé činnosti jako RAM conditioning jistě lze rozdělit a bootovat dál s menším množstvím a zbytek jader a RAM připojit třeba později až se prověří. I několik TB RAM se přečte za pár sekund. Rozhodně na různé úrovně pseudo hot-plug jsou různé technologie v reálných serverech již dnes pod pojmem RAS zabudované a počítá se s tím i kvůli virtualizaci a různým big.little architekturám. Dnes už dokonce umíme udělat oboustranné USB, tak možná že by se i výměna CPU nebo RAM za běhu mohla dostat z IBM mainframů do normálních 2-socketových serverů. Zavolal by se program třeba 'cpuunmount 0' nebo tak a potom by se prostě ten procesor vytáhl. Po připojení nového by se zavolalo 'cpumount 0' a bylo by. Podobně s RAM. A když jsme u toho, tak by mělo být rovnou možné i nastartovat dva nezávislé operační systémy na dvousocketovém serveru nebo aspoň vyměnit jádro za běhu systému (ano takový live-patch, ale čistěji, který by uměl třeba i "live-unpatch").
    Omlouvám se, jsem trochu snílek :-)