Hlavní navigace

KGesture

13. 6. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zkuste si nový způsob ovládání desktopu - žádné klikání, budoucnost patří gestům :)

KGesture je, jak už počáteční písmeno napovídá, program určený pro KDE, konkrétně pro verzi 2.0 a vyšší. Jde o nový způsob ovládání desktopu pomocí tzv. gest, tedy definovaných pohybů kursoru, nejčastěji myší. Provedení takového pohybu pak může např. spouštět programy apod.

KGesture najdete na této adrese v podobě zdrojového tarballu. Na této adrese najdete také screenshoty dokumentující ovládání programu, které je ale beztak velmi jednoduché. Dozvíte se zde také, že program je založen na knihovně libstroke, která je v balíku rovněž obsažena.

Po zkompilování a instalaci programu klasickou trojkombinací ./configure, make, make install stačí program spustit a na panelu u běžících aplikací se objeví nová ikonka. Pomocí ní můžete přistupovat k programu – definovat nová gesta, upravovat je, mazat apod.

root_podpora

Gesto je posloupnost pohybů myší, která je zahájena i zakončena krátkou pauzou (150ms). Při jeho vytváření je třeba gesto třikrát zopakovat a poté určit akci, která se má při jeho rozpoznání spustit. Může to být jakýkoli příkaz, např. „emacs“, „mount /mnt/zip“ apod. Po nadefinování gesta již můžete program vyzkoušet – pro „spuštění“ gesta již není třeba držet tlačítko myši, stačí pouze zopakovat dříve nadefinovaný pohyb. Volitelně se při rozpoznání gesta objeví v levém horním rohu obrazovky krátká zpráva o zachyceném gestu. Pokud definujete gesto příliš jednoduché, může se stát, že se bude akce vykonávat nečekaně při normálním pohybu myší. V takovém případě je třeba gesto změnit :).

Všem, kdo používají KDE 2.x, doporučuji program vyzkoušet, protože i když to není nic „důležitého“, jde o pěknou hračku. Můžete pomocí ní například ohromovat nezasvěcené kolegy :))).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bedřich Košata je vedoucím Laboratoří CZ.NIC, výzkumného a vývojového centra sdružení CZ.NIC, správce české národní domény.