Hlavní navigace

Kingdom Rush: nikdo nesmí projít

18. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hra Kingdom Rush je dalším povedeným přírůstkem do populárního žánru tower defence strategií. Kromě osvědčeného konceptu přináší i řadu vylepšení, které zásadně přispívají k celkovému hernímu prožitku. Tak co velitelé? Dokážete ochránit království před temnými silami, nebo raději utečete a necháte nebohé obyvatele na pospas?

Co jde ještě vymyslet v žánru tower defence? Princip hry je jednoduchý a kvůli nevariabilitě systému jdou veškeré snahy o inovaci dosti ztuha. Za Kingdom Rush ale stojí šikovní vývojáři z Ironhide Game Studio, kteří do tohoto žánru vmíchali zase trochu novinek. V jádru je však hra stejně návyková, jako jí podobné hry a vůbec – hraje se skvěle.

Principem hry je ubránit určitou stezku, po které jdou řady monster s nulovým pudem sebezáchovy. Pokud dojdou k vyznačenému cíli, ubudou vám životy. Dostanete-li se na nulu, hra nemilosrdně končí a vy musíte začít stavět obranu znovu od začátku.

Kingdom Rush - obrázky ze hry.

Kombinovat je základ úspěchu

K dispozici jsou čtyři druhy věží s velkým množstvím vylepšení, které můžete s dostatkem financí aplikovat. Monstrům se mohou postavit udatní rytíři. Bystrozrací lučištníci s obrovským dostřelem. Velmi mocní mágové pálící ničivá kouzla a artilérie uštědřujíc plošné zranění. Chytrou kombinací těchto pár obraných složek dokážete zdolat jakoukoliv přesilu.

Zní to snadně. Jen čtyři druhy věží? To není moc, řekne si žánru neznalý hráč. Jenže míst, kde jdou tyto věže postavit, je málo a jsou různě daleko od sebe. Postavit tak v zatáčce rytíře bránící jen jedno místo je zbytečné. Daleko lépe využijete lučištníky, kteří mohou díky velkému dostřelu na nepřítele pálit déle a uštědřit mu tak větší zranění.

Kingdom Rush - obrázky ze hry.

Pomůže hrdina i kouzla

Samotná obrana vás však občas nespasí. Sem tam si budete muset pomoci udatným hrdinou nebo mocnými kouzly. Hrdina má tu výhodu, že se může pohybovat kdekoliv po mapě. Pokud tedy některá složka obrany polevuje, hrdina na daném místě dopomůže svou obrovskou silou. Kouzla zase lze aplikovat téměř na jakékoliv dostupné místo. Armádu slabších jednotek třeba rozprášíte deštěm meteoritů nebo do zdánlivě volné cesty vložíte žoldáky.

Po každé úspěšně zvládnuté úrovni dostanete body, které lze investovat do vylepšení nějakého pluku nebo kouzla. Také se vám postupně odemykají další a další hrdinové. Celkem jich za celou hru potkáte dvanáct a ty nejzajímavější získáte až po dokončení celé kampaně.

Kingdom Rush - obrázky ze hry.

Barevný svět a desítky nepřátel

Svět Kingdom Rush je obrovský a hezky barevný. Mapa působí, jakoby vypadla z knih od Tolkiena. Příběh není moc zajímavý, ale kvůli němu se tower defence hry nehrají. Spíš kvůli hratelnosti, kterou má hra výtečnou a zabaví na několik hodin. Navíc je Kingdom Rush zábavný i po dohrání. Můžete třeba vyzkoušet všechny reky nebo dokončit úrovně s maximálním počtem bodů.

Vývojáři si pro vás navíc připravili velké množství monster, se kterými se utkáte. Je jich pár desítek a vše podtrhují gigantičtí bossové, u nichž se opravdu zapotíte. Jelikož máte k dispozici během hry málo virtuální měny, dosáhnout a vyzkoušet si všechna vylepšení chvíli trvá. Je skvělé neustále prozkoumávat nové strategie a pak se chytat za hlavu, že vás podobná kombinace nenapadla dříve.

Kingdom Rush - obrázky ze hry.

Audiovizuální stránka neurazí

Grafická stránka je velmi příjemná. Autoři hry vsadili na komiksovou stylizaci a během průchodu válkou zmítaného kontinentu se několikrát změní grafický styl. Někdy bojujete před branami města, jindy zas držíte stanoviště v chladných horách nebo neprostupných lesích. Mapy jsou navíc slušně interaktivní. Sem tam se může objevit nová cesta, kudy začnou proudit nepřátele nebo se pobavíte všudypřítomnými vtípky. Po vzoru Warcraftu třeba po nepřetržitém klikání začínají vybuchovat ovce a tak podobně.

Soundtrack neurazí, ale ani se nějak výrazně nevryje do paměti. Zvuky se také často opakují. Když slyšíte už po tisící heknout lučišníka po vystřelení šípu, trochu vás to začne otravovat. Na druhou stranu je poslouchání zvuků poměrně důležité. Mohou vás upozornit na nová nebezpečí nebo nečekané šarvátky.

Kingdom Rush - obrázky ze hry.

Jelikož byl Kingdom Rush původně cílen na mobilní telefony, ovládá se pouze myší. I tak ale nebudete ničím limitováni a hraní je velmi komfortní. Snad jen, v režimu celé obrazovky jsou objekty někdy moc velké a daleko od sebe, tak se s kurzorem celkem „naběháte“.

root_podpora

Závěr a konečné hodnocení

Kingdom Rush je perfektní tower defence hra, které mobilní původ rozhodně neublížil a skvěle se hraje jak na desktopu, tak i na přenosném zařízení. Pokud vás baví podobný typ her, budete plesat nad slušným množstvím inovací, které posunují žánr zase malinko dál a přidávají na už tak povedené hratelnosti.

Výhody

  • Hratelnost
  • Inovace žánru
  • Vizuální stránka
  • Znovuhratelnost

Nevýhody

  • Průměrný soundtrack
  • Mobilní hra pro desktopy

Byl pro vás článek přínosný?