Hlavní navigace

Knights and Merchants: rytíři a kupci

14. 12. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Už vás nebaví moderní zbraně a s nimi spojené moderní násilí? V dnešní hře se vrátíme o pár století nazpátek. V těch dobách k sobě měly válčící strany podstatně blíže. Vždyť ostří meče neměří příliš. Struktura společnosti ovšem triviální není a vy jí musíte porozumět, aby zásobovala stabilně útočný hrot.

Knights and Merchants je dnes již legendární realtime strategií z produkce Joymania entertainment. Příběh se odehrává v jednom vzdáleném království. Stabilní a prosperující země vzkvétala v neochvějných rukou krále Karoluse. Žel jeho prvorozený syn Lothar zatoužil usednout na trůn o nějaký ten pátek dříve. Inu, mladá horká hlava, že? Pomocí úplatných baronů a svých vycvičených jednotek se snaží zemi dobýt. Postupně padá nemilosrdně jedna část království za druhou. Naštěstí ovšem těsně před triumfem narazil na Hejtmana, který se snadno zlomit nedá. Poslední naděje spočívá na něm a tedy samozřejmě na vás. Nezapomeňte, že v této době není radno bláhově důvěřovat, zrada číhá všude.

KaM 1

Z dnešního pohledu bychom řekli, že se jedná o typickou strategii. Postupně vyvíjíte své obležení, tvoříte jednotky obranného i útočného charakteru a plníte zadané úkoly. Knights and Merchants bychom přirovnali nejspíše k sérii Settlers. Mnoho znaků je podobných, přesto si myslím, že ve své době měl KaM mírně navrch. Většina misí začíná tzv. na zelené louce. Máte postavenou hlavní budovu a zbytek je na vás. Vše získáváte ze surovin. Buď je přímo těžíte (kámen, dřevo, atd.) nebo z primárních dalším zpracováním (zbraně, víno, chleba, brnění, apod.). Potřených surovin je značná spousta a na jejich zajištění se podílí mnoho obyvatel vašeho města. Chceme-li například bochník lahodného chleba, je nutno postavit farmu, počkat do sklizně, poté obilí zpracovat ve mlýně, mouku předat do pekárny a výsledný chléb si dá k snídani voják v krčmě.

Vzájemné propletení je zjednodušeným modelem reálného stavu, a to ve velmi dobré míře. Ne zbytečně prosté, a přesto se snadno zorientujete. Za stavby se „platí“ prkny a kamennými kvádry. Peníze samy o sobě valný význam nemají. Vyrobené věci se skladují v hlavní budově, odkud se dále exportují. Míra počtu budov vyplyne ze zkušeností. Jedním z plusů, které se mi na KaM líbily, je vedení boje. Použitá strategie nezvykle mnoho ovlivní průběh bitvy. Zaútočíte-li méně početnou skupinou na nepřítele zezadu, máte reálnou šanci je porazit. Jdou-li na vás rytíři, zdržte je domobranou a použijte lučištníky. Každý typ má své silné a slabé stránky. Nezapomeňte rovněž, že stabilita vesnice se projeví. Chcete porazit nepřítele? Zaútočte na vesnici či mu zamezte přísun jídla a jednoduše zemře hlady. Vzpomeňte si na ostrozrakého Žižku či Mistra Suna a využívejte také terénu. Má to smysl, chcete-li porazit Lothara.

KaM 2

Zpracování Knights and Merchants bych i po tolika letech hodnotil jako dobré. Příjemná hudba zkombinovaná s pěknými kreslenými detaily. Každý dělník má takřka svého ducha (nebo algoritmus). Celkem vás zde čeká dvacet akcí nabitých misí, které by vás měly zabavit na pár desítek hodin. Myslím, že tato hra ještě není odepsaná. Nenalezli bychom výběr úrovně obtížnosti. Její standard bude asi dělat začátečníkům zpočátku potíže. Hratelnost je skvělá. Nesetkal jsem se s většími problémy. Ovládání je zabezpečeno myší. Hardwarové nároky ani nemá smysl zmiňovat, jelikož se pohybují opravdu velmi nízko.

root_podpora

KaM 3

Doba rytířů a kupců byla rozhodně zajímavá a neuškodí se do ní vrátit prostřednictvím dnešní hry. Uchopte luk, taste meč či zasijte na poli. Svět Knights and Merchants potřebuje veškeré věrné přeživší poddané. Lotharova zrada bude vykoupena krví nepřátel. Nechť váš štít zůstane nezlomen stejně jako váš duch.

KaM 4

Instalace dema je díky instalátoru přímočará – stačí stáhnout instalační soubor a učinit ho spustitelným. Přítulný instalátor nás provede vším potřebným. V případě problémů doporučuji zkusit parametry -s pro vypnutí zvuku či -w pro hru v okně. Pokud se vám hra zalíbí, můžete si ji pořídit za 25 liber, což je v přepočtu asi 900 korun.

KaM 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku