Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: I.P.A.D. od Radovan - On asi myslel trochu jinou flashku :-D Ani ty...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2010 12:44

    Radovan (neregistrovaný)

    On asi myslel trochu jinou flashku :-D

    Ani ty pásky nejsou moc velká jistota, musely by být uložené v nemagnetickém prostředí se stálou teplotou a nízkou vlhkostí, trochu odolnější by snad byla ocelová struna, jako se používaly v předválečných drátofonech, ty by možná měly šanci nějaké to století přetrvat v čitelném stavu, při nepříliš velké hustotě záznamu.

    Hliněné destičky vydržely dost dlouho, ale jen v přátelském prostředí, tedy v poušti. Nejtrvanlivější z použitelných materiálů je sklo, které prokazatelně přetrvá miliony let i v dost extrémním prostředí, je sice o dost křehčí než kámen, ten se ale špatně zpracovává. A umělý kámen se zatím trvanlivostí příliš neosvědčil. Kovy se nehodí už z principu, protože korodují, a ty co nekorodují se při první příležitosti přemění na šperky nebo platidlo.

    Co se čitelnosti informací a jejich kódování dotýče, nejlépe se osvědčilo jednoduché hláskové písmo, složitější systémy jako rongo-rongo, protoindické písmo nebo krétský lineár-A jsou těžko rozluštitelné po přerušení informační linie. Ani komiks není úplně ideální, co přesně znamenaly jeskynní malby se dnes jen domýšlíme.

    Ale i tak máme nejstarší informace jen z ústního podání, přestože v historii byly zapsány několikrát, ale zániky dávných civilizací a opakující se období temna a negramotnosti znemožnily předávání jinou než verbální cestou, bohužel ve velmi zkreslené podobě, viz Starý zákon v Bibli.

    Na druhou stranu, co má smysl uchovávat? A o jaké informace budou lidé v budoucnu stát? V současnosti (a ani v budoucnosti) by nám nebyly moc platné techniky opracovávání pazourku, který se našim předkům povedlo téměř dokonale vytěžit, tak jako to my provádíme se železnou rudou. Kolik lidí dnes dokáže používat technologie staré několik desítek let, natož ty pravěké? Která kuchařka by zvládla uvařit podle předpisu z poloviny devatenáctého století? Jediné co se nám z dávných časů dochovalo jsou příběhy, mnohokrát přežvýkané různými vypravěči do nepodoby.