Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: jednou jsi dole… od Santiago - > Dlhopisy vydane v mene, ktorou su tie...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 4. 2013 22:14

    Santiago (neregistrovaný)

    > Dlhopisy vydane v mene, ktorou su tie dlhopisy kryte... to mi nepripada ako skutocne krytie

    Tady se michaji dva vyznamy meny - mena/penize jako aktiva a jako denominacni jednotka. Ty dluhopisy jsou denominovane v dane mene, ale jedna se o jiny typ aktiv. Emitovane penize (aktiva) jsou kryte dluhopisy (jina aktiva), oboje jsou 'ohodnocene' v stejne mene (jednotka). Jinak to, ze jak obezivo tak podkladove aktivum je ohodnocene ve stejne jednotce, plati i napr. pro menu krytou zlatem, pokud ma pevny kurs ke zlatu.

    > a pouzivat danu menu na transakcie

    Tohle, BTW, neplati napr. pro USD (tamni legal tender zakony nepozaduji po obchodnicich, aby akceptovali dolar pri obchodu, pouze ho musi akceptovat pro urovnani dluhu).

    Jinak stat nic vynucovat nemusi, az na par ideologu ji podstatna vetsina bude akceptovat z pragmatickych duvodu. Koneckoncu i v CR by asi bylo mozne, aby banka provozovala napr. specialni bankovni ucty, kde kazda prichozi platba by se okamzite prevedla na investici do komoditniho (zlateho) fondu (a obdobne i odchozi platby). Pak by obchody pomoci takovych uctu nepouzivaly CZK jako aktivum, ale jen pro denominaci. Ale nevim o tom, ze by takove ucty nejaka banka nabizela.