Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: šéfovy nové tapety od sonnycziss - Hezky rozvedeno, ale je vidět, že financím ani...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2012 15:51

    sonnycziss (neregistrovaný)

    Hezky rozvedeno, ale je vidět, že financím ani ekonomii vůbec nerozumíte. Zakladatel tohoto vlákna má víceméně pravdu, i když tak jednoduše se to taky nedá říct. Řešením současné situace může být návrat k částečně kryté měně - emitent nedisponuje aktivy v plné hodnotě emise, ale jen částí. Což znamená, že peněz by bylo dost, ale stále by měli svůj "hmatatelný původ". Případě tento model by se teoreticky dal zkombinovat s modelem soukromých peněz, např. něco za způsob LETs, které fungují ve Velké Británii, Austrálii atd.

    Váš příklad s dobytkem je pěkná hloupost, protože pokud chci zvýšit objem bankovek, tak jsem schopen to udělat téměř okamžitě a za tisícinovou (nebo nižší) cenu celé emise, která mi takto vznikne. Zatímco vychovat dobytek trvá dlouho, není zaručen úspěch a je to sakra drahé. Stalo se snad někdy v historii lidstva za poslední 100 000 let, že by vznikla inflace z dobytka? :) Nestalo.

    No a nekryté peníze jsou svým způsobem zlo obalené dobrem. Dokonce se říká, že od krytých peněz se ustoupilo právě proto, aby se státy mohli začít financovat deficitně...