Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: strašidelný od K D - Ale oni dokážou říct co je příčinou. Zjednodušeně: Case...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2016 10:47

    K D (neregistrovaný)

    Ale oni dokážou říct co je příčinou. Zjednodušeně:

    Case 1) Banky začnou půjčovat, v podstatě úvěrové papírky, protože jim stačí nějaké procento jistiny. Začnou snižovat úroky, takže jsou půjčky dostupnější.Tím ale začíná ekonomika proudit a posilovat, lidi pracují, investují a budují - berou si na to půjčky s minimálními úroky. Pak, začnou zase sazby zvyšovat jako "normální výkyv". Lidé si přestanou tolik půjčovat, přestane se tolik investovat, firmy brzdí, lidé přicházejí o práce a schopnosti splácet, ale odevzdávat musí peníze reálné, žádná jistina jim nestačí ....

    Každopádně celé to kouzlo je v tom, že vždycky někdo tu krizi musí vyhlásit. Ono to není nakonec nikdy tím, že by se na polích neurodilo, ale protože si někde na papíře vytvořili bublinu která splaskla.

    Case 2) Hra na pád bank. Krize v americe 2008 byla o tom v podstatě byla. Nenechali padnout banky, které měly zkoupené rizikové úvěry, ale přesvědčili stát, že musí zadotovat soukromé banky z veřejných peněz.

    Case 3) To podobné bylo z Řeckem. Investoři z EU mu půjčovali šílené částky, i když museli vědět, že Řecko není tak ekonomicky silný stát. Podporovali vlády, které byly ochotné zadlužovat, a tak jim poskytovali půjčky i zboží. TO,že je Řecko v problémech se vědělo už 10 let před "krizí" ale investoři dál půjčovali. No a pak, najednou, se zjistilo že řecko nemá peníze a tak se v rámci záchrany vybraly eura na řecko a poslalo se to investorům, jako část dluhu. A přitom stačilo zastavit půjčování a řecko mohlo splácet prostě až do splacení.

    Ono je to těžko do předu uhodnout jako to udělají . . .

    O tom co jsem napsal se dá polemizovat, protože o takových věcech se dokumenty nevedou a i vyšetřování bývají dlouhé a nepřehledné. Narazil jsi ale na zajímavou věc: Kdo rozhoduje o tom, co je možné a co konspirace?