Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: úplně svobodný a otevřený telefon od BLEK. - 1. s těma transakcema je problém --- a) jaký...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2008 3:49

    BLEK. (neregistrovaný)
    1. s těma transakcema je problém ---
    a) jaký program to bude používat? Sice si troufnu napsat kernel a pár knihoven k němu, ale netroufnu si napsat kernel+většinu uživatelských programů.
    b) co když uživatel zamče v transakci nějaký soubor, tu transakci nechá viset a nedokončí ji a pak se k tomu souboru nedostane správce (eventuálně tím může zablokovat libovolný systémový program, který to čte, třeba na zálohu)? Jak tohle vlastně řeší Visty?
    --- imho ty transakce spíš patří do knihovny, ne do kernelu.

    2. co je to flow-based koncepce? No, já ten shell píšu spíš podle hesla: co je potřeba, to udělám.

    3. to už tam je --- každý program je v jednom adresáři, takže žádný balíčkovací systém není potřeba, "balíčkovat" se to může pomocí "cp" a "rm" nebo F5 a F8. Ke každému programu je *.CMD skript (obdoba *.BAT v DOSu), který ten program pustí, třeba GCC.CMD vypadá takhle: SPAWN /MAP:GCC=PRG:/GCC GCC:/BIN/GCC.EXE '%@' --- což způsobí, že celé GCC bude svoje soubory vidět pod logickým jménem "GCC:/", které se bude odkazovat do adresáře "PRG:/GCC". Ta cesta, kde je to GCC nainstalované, v něm není nikde zakompilovaná, ono vždycky otvírá svoje soubory pod GCC:/. Takže si můžeš udělat adresář HOME:/GCC-1.2.3 s novou verzí a soubor GCC-1.2.3.CMD, který bude obsahovat SPAWN /MAP:GCC=HOME:/GCC-1.2.3 GCC:/BIN/GCC.EXE '%@' --- a budeš tam mít dvě verze.

    Ad ta správa konfigurace --- momentálně jsem napsal (v dokumentaci to ještě není) program DMAN, co zjistí graf závislostí mezi jednotlivými zařízeními a je schopen je unloadovat v daném pořadí. Časem tam můžu napsat i schopnost reloadovat zařízení nebo schopnost vyrobit rovnou automaticky CONFIG.SYS.

    4. to by patřilo do ovladače (ne do kernelu), jestli se to někomu chce psát, může začít :)

    5. přenosovou kapacitu disku pro jednotlivé programy/uživatele tam už mám (argument /IOSCHED.PRI=nnn), quoty ne, ale plánuju je.

    Co momentálně plánuju v nejbližší době: ty atributy "/PUBLIC", "/PRIVATE" u logických jmen jsou nedostatečné, to je potřeba vyřešit s volitelnými atributy (např., že uživatel, který sedí u konzole bude mít přístup na zvukovku, CD, disketu nebo na USB a ostatní uživatelé ne).

    SMP (to dost věcí rozvrtá, takže předtím nemá cenu dělat nic moc jiného).