Hlavní navigace

Názor k článku Komiks: vánoční obyčeje od Hledač pravdy - A co ochlazování vrchní vrstvy oceánů? Je důležité nezapomenout,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2009 23:01

    Hledač pravdy (neregistrovaný)

    A co ochlazování vrchní vrstvy oceánů? Je důležité nezapomenout, že oceán má gigantickou tepelnou kapacitu, takže jakákoliv změna se nikdy neprojeví okamžitě.

    http://www.scienceweek.cz/…rke-iid-8190

    Problém není globální změna klimatu, problém je v tom, jak se Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) při OSN staví k připomínkám z druhé strany barikády. O tom, jak pan Briffa dospěl k určitým závěrům a že po něm nikdo nechtěl původní surová naměřená data si dohledejte informace sami, pokud o ně stojíte. Dozvíte se zajímavé věci.

    Klima se měnilo, mění a měnit bude. Tečka. Může za to člověk? A jak moc? Nikdo doopravdy přesně neví. Všechna „ekologická“ řešení stojí za pendrek. K čemu bude „ekologické“ palivo, když jeho výroba je nesmírně energeticky náročná a místo obilí na jídlo pěstujeme řepku? Nebylo by efektivnější používat úsporné motory? Obzvlášť když stejně na dálnici nesmíte jet více než 130 km/h (OK, v Německu mají jen doporučenou..). Je nefér (a nesvobodné) zakázat neekologické motory (nové 12 válcové 6 litrové benziňáky nebo staré wartburgy)? Je fér (a svobodné), že bohatí jezdí v autech, co příliš žerou/chudí jezdí v autech typu wartburg? Proč nevyužívat ve městech hromadnou dopravu a ucpávat města popojíždějícími kolonami aut… A dalo by se pokračovat.

    V první řadě je problém v lidech a v tom, že mají úplně zdeformované hodnoty, hlavy vymyté reklamou, přihlouplými časopisy a televizními pořady. A tahle skupina obyvatelstva (většina?) pak jen papouškuje, co jim v televizi/rá­diu/novinách řeknou/napíšou. Nemají vlastní názor, nemají chuť o tom přemýšlet a dohledávat si další informace.

    Přemýšlel jste někdo někdy o albedu? O tom, jak ho ovlivňuje např. kácení lesů? Nebo o tom, že teploty měřené ve městech jsou vyšší než na venkově, protože beton a asfalt mají celkem velkou tepelnou kapacitu? Zamyslete se nad Maunderovým minimem. Pamatujete, že téměř před čtyřiceti lety „vědci“ chtěli stavět vesmírná zrcadla, která by odrážela sluneční paprsky na Zemi, aby se zastavilo ochlazování? Když přišli na to, že by to bylo moc drahé, tak chtěli pokrývat ledovce sazemi, aby kleslo jejich vyzařování dopadající energie. Z toho mám trochu pocit, že je problém, když se Země ochlazuje, ale i když se otepluje a pokaždé se najdou vědci, kteří ví proč a hlavně co s tím. [všechny informace lze jednoduše dohledat pomocí Vašeho oblíbeného vyhledávače]

    Peníze (nebo spíš jen potisknutý papír, v jehož směnitelnost se věří?) dnešní doby bankovního systému částečných rezev jsou naším největším morem. Než mě někdo označí nějakým ideologickým označením, ať si nejdříve zjistí, jak tento systém funguje. A pak ať mi zkusí vysvětlit, jestli se tedy banky chovají jako zloději nebo jestli je v pořádku, že banka dostává úroky z peněz, které vytvořila pouhým připsáním nějaké částky v jejich databázi.