Hlavní navigace

Názor k článku Kontroverze kolem návratu Richarda Stallmana do FSF, QEMU 6.0 se blíží od Miroslav Šilhavý - není žádným tajemstvím, že ty sponozory k tomu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2021 11:12

    Miroslav Šilhavý

    není žádným tajemstvím, že ty sponozory k tomu nutí právě aktivisté psaním dopisů, demostrováním a online kampaněmi. To se dá i prokázat. Je to standardní praxe.

    Ale na tom přeci není nic vadného! Jakoukoliv myšlenku máte, chcete ji prosadit a hledáte příznivce.

    Sponzor ať klidně odejde. To se ale ani tak neděje, spíš vidíme hlavně to online fňágání, které pak různé instituce nutí, doslova nutí, zaujímat jakási stanoviska a kroky

    Já si pamatuju dobu, kdy byly instituce financovány ústředně. V té době je nezajímal žádný sponzor, nezajímalo je mínění zákazníka a veřejnosti. Výsledky byly tristní.

    Dnes odejde sponzor, a jste-li na takovém financování závislý, tak zítra končíte.

    Celá tato diskuse je absurdní. RMS už poslední dekády slouží jen jako maskot směru, který kdysi pomáhal startovat. Maskot je od toho, aby lidi stmeloval. Ve chvíli, kdy začne rozdělovat (a je zcela lhostejné, jestli má, či nemá pravdu, jestli mu historie za pravdu dá), pak přestává jako maskot sloužit. Neotřásla se pod ním jeho pozice pro jeho názor, ale protože přestal naplňovat svoji hlavní pracovní roli. To samé by se mu přihodilo, i kdyby v samoobsluze kradl tatranku za pět korun.

    Míchat do toho svobodu slova je zcestné. I v praxi vidíme, že nejen jeho vyjádření, ale i celý příběh se šíří. Nikdo ho necenzuruje, žádné omezení na občanských právech se nekoná a ani v náznaku se nekonalo.

    Neexistuje žádné právo domáhat se být předsedou FSF, každý zaměstnavatel se může se zaměstnancem rozloučit. Pokud jako předseda organizace ohrozí její běh (opět připomínám, že to nemá nic společného s tím, jestli má či nemá historickou pravdu), je to docela pochopitelný důvod k výpovědi.

    I kdyby se nevracel do vedení FSF, osobnost RMS je na tolik výrazná, že by uplatnění našel. Jsem si naprosto jistý, že na druhé straně existuje spousta organizací, které by měly zájem spolupracovat právě i díky jeho osobním postojům, které FSF nevyhovují.