Hlavní navigace

Názor k článku Kontroverze kolem návratu Richarda Stallmana do FSF, QEMU 6.0 se blíží od Miroslav Šilhavý - Myslíte, že lidem, kteří se zastanou RMS hrozí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2021 11:19

    Miroslav Šilhavý

    Myslíte, že lidem, kteří se zastanou RMS hrozí v Rusku vyhazov? Na Západě reálně ano. S těmi etalony bude problém.

    Můžeme trochu generalizovat (i když se to nemá). V Rusku bez servility pozici nevybudujete, takže otázka vyhazovu je až podružná. V Rusku je naopak velmi silná tradice se nevyjadřovat k ničemu, k čemu nemusím, protože mají historickou zkušenost, že jde nejen o ztrátu zaměstnání, ale i o to, že další neseženou. Pamatuju si dobře, že i v Českslovensku platila doktrína: mysli si co chceš, ale jen doma. Byl to už tehdy jen slabý odvárek sovětské zkušenosti. U nás zmizel a dokonce se přehoupl do druhého extrému: někteří mají pocit, že mohou dělat cokoliv, a "svoboda" je chrání i před tím, aby přišly přirozené důsledky.

    Myslím, že vůbec neumíte rozlišovat mezi systémovou perzekucí (která svobodu vylučuje) a mezi přirozenou reakcí druhých (která je taktéž výrazem svobody). Pochopil jsem z Vašich textů, že považujete situaci v USA na tolik rozsáhlou, že už ji považujete za systémovou, ale věřte, že tomu tak není.