Hlavní navigace

Názor k článku Kontroverze kolem návratu Richarda Stallmana do FSF, QEMU 6.0 se blíží od Jiří Eischmann - profesní a osobní život jsou strikitně oddělené věci Jenže...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2021 19:24

    Jiří Eischmann

    profesní a osobní život jsou strikitně oddělené věci

    Jenže tak to nefunguje, zvlášť u rolí, které mají výrazný veřejný přesah, což Stallmanova role je. Když budete dělník u pásu a v pátek se vylijete a budete se koupat nahý v kašně na náměstí, vašemu zaměstnavateli to bude asi šumák. Pokud ale to samé uděláte v pozici starosty, tak to lidem určitě šumák nebude.
    Nehledě na to, že Stallman často ty kontroverze nevyvolával v nějakém jiném soukromém prostoru, ale třeba na mailing listech open-source projektů, což z jeho pozice je pracovní místo.

    Pokud jsou jeho názory dost hloupé tak se v dané komunitě prostě ztrapní

    Když se někdo takto ztrapňuje dlouho a opakovaně, jak se má podle vás ta komunita zachovat? Všichni se budou po sobě dívat a dělat, že nic neslyšeli?
    Protože přesně tak to fungovalo roky. Stallman byl za svoje nemístné chování na některých mailing listech tiše zabanovaný, ale navenek se pořád držela aura "tatíčka zakladatele".

    Až to loni bouchlo. Lidem už došla trpělivost a dali FSF jasně najevo, že už to takto dál nejde. Stallman se očividně nezmění, těch domlouvání mu a žehlení za ty roky od ostatních v FSF bylo víc než dost. Buď najdou odvahu fungovat bez něj nebo ostatní zase nebudou fungovat s nimi.

    Když k vám bude z nějaké firmy jezdit obchodní zástupce, který se bude pořád dokola chovat nevhodně a neurvale, vy to dáváte té firmě najevo a ona si stejně dál toho zástupce drží a posílá k vám, tak co uděláte? Že s tou firmou přestanete spolupracovat, je naprosto logický a legitimní krok.