Hlavní navigace

Názor k článku [ ( LEFT|RIGHT [ OUTER ])| INNER ] JOIN v SQL od Pavel Stěhule - To si nemyslím. Myslím si, že se přeceňuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2007 13:52

    Pavel Stěhule
    To si nemyslím. Myslím si, že se přeceňuje prostředek a nedoceňuje kultura. V Javě, v Oraclu, v C můžete psát strašlivě, naopak viděl jsem čistý a čitelný kód v PHP nebo Visual Basicu. Slyšel jsem, že v Oraclu se píšou zvěrstva díky tomu, že ta databáze je velice tolerantní a optimalizér hodně napraví. Naopak ve Firebirdu, pokud nemáte opravdu dost znalostí a neděláte věci optimálně, tak to setsakramentsky poznáte na výkonu. Mnohem důležitější je ale kultůra která je v okolí, ve firmě, v komunitě. Když se dozvíte, že r.i. je na xxxx, pořádně se něco naučit je k ničemu, všechna školení taky a hlavně zítra musí být hotový kód, který vznikal bez analýzy a je slepenina všeho, co se ve firmě napsalo za posledních deset let aniž by o tom byla dokumentace, tak co z Vás vyroste. Hůl jako hůl, ale samuraj s ní dokáže něco jiného než vesnícký podomek. Hlavně by mělo být programování poctivé řemeslo. Ať používám cokoliv, tak to dělám co nejlépe. K tomu je ale potřeba rozhled, vědět co k čemu slouží, jaký to má efekt, kdy a jak se to používá. Kulturní efekt je znát na rozdílu ruby a phpka. Mezi nimi není rozdíl technický (pokud je, tak nikterak velký), ale mezi nimi je naprosto zásadní kulturní rozdíl (důraz na nástroje RoR, důraz na kvalitu kódu, důraz na radost z kodování, důraz na znalosti, nepřekrucování faktů). Nasát, naučit se dobře programovat, to je záležitost 2-3 let, a ještě musí být od koho se učit.

    Moji studenti většinou znají MS Access, na který rychle zapomenou, poněvadž dostanou jen textovou konzolu. Používám PostgreSQL. Klidně bych asi mohl používat MySQL 5.x. Pro výuku samotného jazyka to nehraje roli (pokud se držíte standardu), a nepředvádíte, cože za skvělé věci v MySQL lze dělat a v ostatních databázích nikoliv.