Hlavní navigace

Názor k článku Lenovo hodlá plně podporovat Linux, nabídne Red Hat i Ubuntu od Jiří Eischmann - Naprostý souhlas. Nevím, odkud ta starost o to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2020 11:43

    Jiří Eischmann

    Naprostý souhlas. Nevím, odkud ta starost o to, aby to vypadalo jako Windows, pramení. Možná to je ještě dozvuk období před 15 lety, kdy měly Windows téměř 100% podíl na trhu a pro běžné uživatele to bylo prostě to jediné rozhraní pro práci s počítačem. Od té doby se to ale hodně změnilo. Změnila se definice toho, co je dnes počítač, má to mnohem víc form factorů. A taky je dnes výrazně větší diverzita v operačních systémech a rozhraních.
    Nedávno jsem psal blogpost o tom, jak Fedoru (a dnes konkrétně Silverblue) instaluju na počítače rodinných příslušníků, a v komentářích se mě někdo zeptal, jestli jim tam nechávám klasické GNOME nebo to nějak upravuju, aby to vypadalo jako Windows. Odpověděl jsem mu na to, že to nijak neupravuju. Kdybych každému na začátku řekl, že jim to můžu předělat tak, aby to vypadalo jako Windows, tak to asi většina z nich bude chtít, ale tím se uvážu k podpoře něčeho, co není výchozí, a ještě to bude vypadat jako nedokonalá kopie originálu.
    Místo toho věnuji energii tomu, abych jim vysvětlit, jak nové prostředí funguje. Jak říkáte, u Macu taky nikdo neupravuje prostředí tak, aby vypadalo jako Windows, a pro lidi to není problém. Má to určitou filozofii ovládání a lidi se s tím buď sžijí nebo ne. Já Fedoru většinou instaluji na počítače BFU. Typu uživatelů, o kterých si myslíme, že je rozhodí, když jim posunete ikonu o pár cm vedle. Nicméně moje zkušenost je taková, že nakonec s tím nemá problém nikdo. Jestli jim něco chybí, tak je to třeba konkrétní funkce, na kterou byli zvyklí z Windows, ale nikdo, opravdu nikdo z nich za mnou nedošel s tím, že je to prostředí jiné, že si na to nezvykl a chce tam něco, co bude vypadat jak Windows.