Hlavní navigace

Názor k článku Letmý pohled na úskalí open-source s názvem Glimpse od jinejmuf - > "ved toto dam bez problemov aj vo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 5. 2021 14:21

    jinejmuf

    > "ved toto dam bez problemov aj vo windows paint"

    Tak u lidí, kteří odsuzují GIMP kvůli složitosti a odkazují se na MS Paint, jsem většinou narazil na to, že problém není v GIMPu, ale v tom, že tihle lidi nejsou cílová skupina pro tenhle typ software - tedy univerzální software s velkou šíří záběru.

    Je to dnešní typický uživatel, který v menu nedokáže najít nic jiného, než "save" a chce pro jednu činnost jednu samostatnou aplikaci - např. nedokáže pochopit, že obrázky do prezentace se mají prvně připravit v grafickém editoru. Soubory otvírá kliknutím na ikonu a je schopen si koupit jiný počítač nebo přeinstalovávat software jen proto, že se mu soubor otevírá jiným programem, než by chtěl. Prostě je to uživatel, který má vlčí mlhu, která mu skrývá všechny volby menu a který nedokáže a nechce pochopit logiku voleb, chce aplikaci, která pokud možno nemá vůbec žádné nastavení (a ochotně si nainstaluje "fork", který se liší jen výchozím nastavením - taková volba mezi ubuntu/kubuntu/lu­buntu).

    Smutné je, že kvůli těmto lidem neochotným se učit a chápat se pak kvalitní software ořezává do pro opravdu kreativního člověka prakticky nepoužitelné podoby.

    Jako pěkný příklad, kam to vede, je pokus nastavit v Excelu buňky stejně široké jako vysoké. Ve starých verzích se šířka i výška dala nastavit v cm. V současném Excelu se nastavuje číslem bez jednotky, které je u výšky řádku vztaženo na výšku znaku a u šířky sloupce na rozlišení obrazovky. V praxi to znamená, že je potřeba napsat poměrně dost složité makro, které by dokázalo přepočítat tyto dvě hodnoty tak, aby se opravdu rovnaly.