Hlavní navigace

Názor k článku Letmý pohled na úskalí open-source s názvem Glimpse od Pavel Stěhule - Forknout živý projekt s rozsahem GIMPu má dost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 5. 2021 8:15

    Pavel Stěhule

    Forknout živý projekt s rozsahem GIMPu má dost malou šanci na úspěch. Pokud ten projekt má žít, tak potřebujete pár zkušených lidí, kteří vědí kam sáhnout, a ti málokdy přecházejí. Navíc desktopové aplikace mají minimum vývojářů. Forky větších sw projektů fungují, pokud do nového projektu přejde většina vývojářů.

    Pokud se forkuje živý projekt, tak musíte mít dost silné finanční zázemí - aby se mohl komerčně financovat vývoj kritické 2-4 roky, aby se mohla ukázat smyslpnost forku, a aby programátoři forku měli dost času převzít a uchopit zdrojové kódy.

    Problémy s názvy projektů jsou vlastně dost časté (a problémové). Kolem přejmenování je pokaždé vášnivá diskuze, kde se diskutuje do krve. Postgres si tím prošel také - řešilo se jestli ten správná název bude Postgre, PostgreSQL nebo Postgres (v některých jazycích je problém s výslovností). Nakonec se ponechal tehdejší název PostgreSQL s tím, že originální název Postgres lze také používat. Diskutovalo se o tom roky, a stále jsou lidi, kteří se s tím nesmířili, a kteří hejtují pg, že se jmenuje Postgres.