Hlavní navigace

Názor k článku Letní nebo středoevropský čas? Většina Čechů chce standardní od Petr M - Někdy den začínat musí a má smysl, aby...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2018 12:33

    Petr M (neregistrovaný)

    Někdy den začínat musí a má smysl, aby začátek fyzikální stupnice měl nějaký fyzikální (resp. v tomto případě) astronomický smysl.

    Jinak hodinky jsou od toho, že když se dva chtějí sejít, tak si řeknou místo, kde se chtějí potkat a číslo na hodinkách. Potkají se, když mají stejně natavený hodinky a to číslo bude stejný. S jízdním řádem je to to samý (místo a čas odjezdu/příjezdu), otevírací doba taky.

    Příroda na to, jak my jsme vymysleli měření času, vesele hází bobek a zařídí se podle sebe. Je na nás, jak se my přizpůsobíme. Ale pokud je z definice dán začátek dne o půlnoci (okamžik největší vzdálenosti Slunce od pozorovatele během dne), je nesmysl vymýšlet něco jinýho, pokud to nebude lepší, než stávající definice (a ne, 3600s před okamžikem... neprojde occamovou břitvou a chování společnosti není dáno ani univerzálně (aby to tak měli všichni), ani stabilně (aby se to v průběhu věků neměnilo) ).

    Ledaže by se objevil pulzar s periodou přesně 24 hodin a 1ms pulzem, pak by se dalo uvažovat, že to bude nějaký globální časový maják... Jinak asi nic lepšího, než poledne a půlnoc, nevymyslíme.