Hlavní navigace

Názor k článku Letní nebo středoevropský čas? Většina Čechů chce standardní od A.S. Pergill - Přechod na ISO normy v oblasti potravinářské mikrobiologie...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2018 8:42

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Přechod na ISO normy v oblasti potravinářské mikrobiologie znamenal změkčení limitů pro řadu patogenních i indikátorových organismů a zrušení řady vyšetřovacích metod, které se u nás běžně dělaly a nebyly a nejsou dostupné v západních státech EU.
    To rušení metod se dělalo proto, že laborantky ve starých státech EU byly a jsou na výrazně nižší úrovni profesních znalostí a dovedností než laborantky u nás (a v dalších státech bývalého východního bloku) a pro západní pracoviště byly dané metody prostě příliš obtížné. To se týká i některých mikrobiologických půd, k jejichž uvaření tak, aby fungovaly, je třeba určitou kvalifikaci a znalost know how, což bylo za horizontem možností západních laborantek. A nelze tyto půdy připravit jako továrně vyráběný prášek pro činnost "navaž, přilej vodu a uvař".

    "Třešničkou na dortu" je nedávné (několik let) nucené změkčení limitů na plísňové karcinogeny v kukuřici, prosazené EU, protože se do původních limitů nevešla BIOkukuřice.