Hlavní navigace

Názor k článku Letní nebo středoevropský čas? Většina Čechů chce standardní od Kiwi - Že by maďarština byla použitelnější jazyk než slovenština,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2018 11:38

    Kiwi (neregistrovaný)

    Že by maďarština byla použitelnější jazyk než slovenština, to bych teda rozhodně neřekl. Důkazem je to, že maďarština byla více ovlivněna slovanskými jazyky než naopak.

    Angličtina a vůbec všechny západoevropské jazyky mají ten problém, že jsou nečisté. Vznikly několik staletí trvajícím křížením původních jazyků s latinou, takže u angličtiny to byly keltské jazyky + latina, potom ještě se k této směsi přidaly germánské jazyky po Vilémovi Dobyvateli a celé to dorazili holandští tiskaři, kteří do toho namíchali ještě svůj rodný jazyk. To vše mělo velmi degenerativní vliv na gramatiku.

    Zmíněny blogger nejspíš nebude příliš vzdělaný, protože maďarština a finština jsou sice ugrofinské jazyky, ale vzájemně naprosto nesrozumitelné, se zcela odlišnou gramatikou i slovní zásobou. Navíc současná maďarština vypadá úplně jinak než maďarština před 200 lety. Dalo by se říci, že moderní maďarština je - co se gramatiky týče - spíše germánský jazyk.

    Aniž by člověk počítal nějaké trestné body, je zřejmé, že nejúspěšnější byly jazyky slovanské, protože kam vlezli, tam se po relativně krátké době slovanské jazyky dostaly do dominance - od Baltu až po Vladivostok, aniž by jejich používání musel někdo nařizovat. Dá se to vysvětlit tím, že slovanské jazyky byly málo zasaženy cizími vlivy a když se do tohoto vlivu později dostaly, velmi obstojně mu odolávaly (a odolávají nadále). Zatímco západoevropské jazyky si například málokdy umějí poradit s cizím slovem, slovanské si ho asimilují do svého morfologického systému a nadále s ním pracují jako se svým - taxi -> taxík a vesele skloňujeme podle vzoru "hrad", google -> googlit/vygooglit a máme tradiční vidový pár IV. třídy vzoru "prosit". Atd... A co je velmi zajímavé, že se slovanské jazyky, ač už nejsou v tak těsném kontaktu, vyvíjejí setrvačností prakticky všechny podobnou cestou. Takže Vojtěch Merunka mohl při tvorbě Novoslovanštiny vzít staroslověnštinu a extrapolovat ji do hypotetické moderní podoby, čímž získal umělý jazyk, který má 7 pádů, 2 časování, 1:1 převoditelnost mezi latinkou a cyrilicí a celou komplexní gramatiku slovanských jazyků, ale je pasivně naprosto bezproblémově srozumitelný a snadno naučitelný všem rodilým slovanským mluvčím, narozdíl třeba od jiných umělých jazyků, jejichž autoři se mylně domnívali, že komplexní gramatika je na překážku a snažili se ji všemožně redukovat až za bod pasivní srozumitelnosti.