Hlavní navigace

Level Shmup

9. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbené schéma. Jeden pilot, jedna ozbrojená loď, jedna šance a proti nám spousty protivníků. Dokážeme je zničit všechny? Co nás čeká na konci? Proč bojujeme? Otázky, odpověď na něž nezískáme, když se necháme sestřelit.

Level Shmup je zástupcem arkádových her. Je na něm patrný návrat ke starým kořenům a původním hodnotám. Nejedno oko zvlhne nostalgickou slzou kanoucí po tváři. Obdobné hry provázejí první krůčky snad všech starších hráčů-pamětníků. Ve Level Shmup máte k dispozici palebnou silou vyzbrojené letadlo. Asi jste se chtěli jen tak proletět, ale došlo k nečekaným komplikacím. Kde se vzaly, tu se vzaly. Desítky či ještě vyšší řády agresivních nepřátel na vás nalétávají a nepřestanou, dokud vás nesestřelí. Inu, není vyhnutí, musíte bojovat. Jednoduchá myšlenka. Zničte vše, co na vás útočí. Avšak začněme pěkně postupně.

LS1

Po spuštění hry si vytvoříte svého pilota pomocí možnosti Create new. K dispozici je celkem pět slotů. Důvodem je, že vaše výsledky a dosažené mety se ukládají. V dalším kroku, jenž vás dělí od samotné nebeské vřavy, je výběr prostředí. Dějištěm se stane jedno ze čtyř nabízených – Forest, Ruin, City nebo Mountain. Povšimněte si také kolonky vedle nabízených míst (your best grade), značí vaši úroveň. Čím jste lepší vy, tím se zvýší obtížnost. Díky tomuto prvku nalezneme ve hře Level Shmup adekvátního protivníka. Nastal optimální čas na prohlídku vašeho stroje. Letadlo je vybaveno kromě blíže neurčeného typu futuristického kulometu také přídavnými tryskami. Kompletní ovládání je následovné.

[šipka nahoru] – Vyneste vaše plavidlo k výšinám, aby
[šipka dolů] – jste jej opět srazili k zemi.
[šipka doleva] – Někdy se musíte také stáhnout, ale když vás mocný nepřítel obklopí,
[šipka doprava] – buďte nebojácní jako gumídci v úvodní písničce a vyražte čelit svému osudu.
[W] – Střílejte do nich a nebojte se, že vám dojde munice. Palte nad sebe,
[S] – také pod letadlem se mohou démoni ukrývat
[A] – vytasí své létající drápy zpoza vás?
[D] – Nezapomínejte ani na čelní střety.

Možné je také učinit kombinaci, tudíž střílet do celkem osmi směrů.

[P] – Když dojdou síly, na rozdíl od skutečného světa, zde si můžete pauzu dopřát.
[E] – Jsou chvíle, kdy vám život zachrání jen rychlé a pohotové manévrování. Po dobu stisku této klávesy jsou zapojeny přídavné trysky, které vám to umožní.
[Q] – Nastane možná okamžik, kdy jste polapeni a smršť střel se zdá být pastí. Pod touto klávesou se ukrývá mocná zbraň. Bomba, jež způsobí postupnou likvidaci všeho se zlými myšlenkami. Vlna smrti, přes kterou ani střely protivníků neproniknout, přejede obrazovku zleva doprava.

LS2

Také v případu Level Shmup se ve hře ukrývají bonusy, které vypadávají ze zneškodněných nepřátel. Jsou jimi převážně finanční odměny, zesilovače účinnosti zbranového systému nebo srdíčka, která přidávají životy. Právě životy je dobré neustále sledovat, jejich stav je v levém horním rohu obrazovky. Po každém zásahu se jedno odečte. Vedle nich je stav vašich bomb. V pravém rohu poté dosažené skóre. Nepřátelé jsou rozmanití. Výběr od letadel přes ocelové draky, podivné housenky, vrtulníky po konečné monstra. Autorům rozhodně nechyběla fantazie.

Podívejme se na zpracování. Je patrné, že nedosahuje dnešních vysokých nároků. Myslím si však, že k tomuto žánru a jeho odkazu na kmety tohoto průmyslu je úprava úměrná. Zvuková stránka není nejhorší. Klasické zvuky střelby jsou doplněny o líbivou hudbu v pozadí. Hratelnost je bez problémů stejně jako ovládání. Nic zbytečně okázalého, což také umožňuje zahrát si i na slabších počítačích.

root_podpora

LS3

Sečteno a podtrženo je Level Shmup svižnou návykovou akcí. Nepotřebujete příliš zapojovat myšlení, spíše je to hra o reakcích. Chcete se tedy dozvědět odpovědi na úvodní otázky? Není lehčí cesty, než si hru stáhnout a vybojovat si odpovědi. Zavzpomínejme se hrou Level Shmups.

Pokud máte zájem na tom, aby i vás tato hra chytla, tak si stáhněte instalační balík. Po rozbalení zjistíte, že hra je již předkompilována a stačí tedy jen spustit soubor ./levelshmup. Gamesa vyžaduje knihovnu SDL. Zažehněte trysky!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku