Hlavní navigace

LibreOffice 5.0: kompletní podpisování PDF a 64 bitů na Windows

7. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kulaté vydání LibreOffice 5.0 zaujme možností snadno ořezávat obrázky, přidávat časové značky pro PDF nebo jednoduše vkládat smajlíky. Nejvýznamnější změna se však odehrála na Windows, kde kancelářský balík poprvé podporuje 64 bitů. Pracuje se i na aplikaci pro Android – už umí základní úpravy.

Podle čísel je nové LibreOffice zlomové. Načíná se řada 5.0 a navíc jde o desáté stabilní vydání celkem, tedy od ledna roku 2011, kdy po oddělení od OpenOffice.org vyšla první verze. Mezitím LibreOffice převzalo otěže nad open-source kanceláří a OpenOffice zastínilo. Je nové vydání skutečně tak zlomové, jak napovídají čísla? Nikoliv. Ale opět přináší řadu nových užitečných možností.

Podrobný přehled novinek naleznete v poznámkách k vydání.

Podpora platforem: Windows ve 64 bitech

Přestože jsme na linuxovém serveru, měli bychom začít významnou novinkou týkající se Windows. Vůbec poprvé je pro ně LibreOffice kompletně k dispozici ve 64bitové variantě. Dříve už sice bylo možné zkompilovat některé součásti, ale tak zřejmě nečinil prakticky nikdo. Jako u všech programů, podpora 64 bitů není nic, co by uživatel poznal na první pohled. Může dojít k lehkému zrychlení, které může být znatelnější např. při náročnějších operacích v tabulkovém procesoru Calc.

V každém případě je skvělé, že LibreOffice jde s dobou a už tak nezaostává za Microsoft Office. 64bitová verze je dostupná pouze pro Windows Vista a novější, což není nic překvapivého. Stařičké Windows XP už jsou dávno na odchodu. LibreOffice 5.0 už také oficiálně podporuje před týdnem vydané Windows 10. Připomeňme, že už dlouho jsou dostupné 64bitové varianty pro Linux a OS X. V druhém případě od verze 10.8 Mountain Lion.

Základní editace na Androidu

Mezitím také pokračují práce na mobilní variantě LibreOffice. Ta se i přes svůj název Viewer dočkala prvních možností editace. Můžete přepisovat text a použít základní formátování písma. Editační možnosti je však třeba aktivovat v nastavení. Aplikace stále neumí vytvářet nové dokumenty, ale lze to obejít otevřením stávajícího dokumentu, smazáním obsahu a vložením nového. Ano, zní to hloupě, ale musíme si uvědomit, že mobilní LibreOffice je stále v rané fázi vývoje.

I LibreOffice Viewer je sice označen jako verze 5.0, ale to je asi pouze s ohledem na časovou orientaci. Vývoj a vydávání probíhají nezávisle na desktopové variantě. Na Google Play se momentálně nacházejí dvě takové aplikace. LibreOffice Viewer Beta od společnosti Collabora, která s vývojem začala, a LibreOffice Viewer přímo od Document Foundation. Druhá je aktuálnější a lze předpokládat, že časem zůstane pouze u ní. Samozřejmě lze stáhnout také samostatné balíčky na webu LibreOffice.

Společné novinky

Prvně se podívejme na novinky, které jsou k dispozici ve všech aplikacích.

Ořezávání obrázků

Aplikace Draw a Impress už delší dobu umí snadno oříznout vložené obrázky. Tato funkcionalita byla přidána i do Writeru a Calcu. Funguje to jednoduše tak, že označíte obrázek a proklikáte se do nabídky Format → Image → Crop. Poté už obrázek stačí tažením podle potřeb oříznout. Stejně jako v případě změny velikosti se ve spodním panelu zobrazuje pozice a velikost výsledného obrázku.

Časové značky pro PDF

V předchozí verzi 4.4 byla přidána možnost podpisování PDF, která je ve verzi 5.0 dotažena do konce. Nově je totiž podporován Time-Stamp Protocol (standard RFC 3161), jehož prostřednictvím vybraná autorita potvrdí, že dokument byl vytvořen v ten den a ten čas. O tuto možnost byl mezi zejména podnikovými uživateli velký zájem a byla podpořena prostřednictvím crowdfundingu.

Sada ikon KDE Breeze

LibreOffice 5.0 nabízí další sadu ikon, kterou je Breeze z KDE Plasma 5. Osobně se mi velmi zamlouvá a dokázal bych si ji představit jako výchozí. Je vyvedena v jednoduchém a povětšinou monochromatickém stylu, ale přesto každá ikona jasně říká, co se pod ní skrývá.

Writer

Největšího množství novinek se jako obvykle dočkala nejpoužívanější aplikace z balíku – textový procesor Writer.

Náhledy stylů v postranním panelu

Minulá verze přinesla také postranní panel. Na rozdíl od horizontálního panelu se v něm však nezobrazovaly náhledy stylů, pouze standardní text. To bylo ve verzi 5.0 napraveno a procházet a aplikovat styly tak už stejně dobře můžete i odsud.

Snadnější psaní smajlíků

Unicode 6.0 obsahuje řadu smajlíků, chcete-li tzv. emoji, a grafických znaků vůbec. LibreOffice usnadňuje jejich vkládání tak, že stačí napsat :slovo: a vloží se příslušný Unicode znak. :anděl: tak například automaticky vloží znak anděla. Nejedná se o novou funkci v pravém slova smyslu, databáze znaků totiž pouze byla přidána do automatických oprav. S tím souvisí i fakt, že obrázky musíte psát v tom jazyce, ve kterém píšete dokument. V českém dokumentu tak nebude fungovat :angel:, ale jedině právě  :anděl:. Hovoříme o výchozím stavu, pravidla si můžete upravovat.

Přesnější určení čísla zobrazené strany

Dlouho se LibreOffice a ještě předtím i OpenOffice.org potýkaly s nepřesným zobrazením čísla aktuální stránky. První písemné zmínky o této chybě se datují už k roku 2007. Šlo o to, že číslo aktuálně zobrazené stránky bylo aktualizováno až poté, co z předchozí stránky nebyl vidět ani kousek. To někdy mohlo vést k nepříjemným nedorozuměním. Nyní číslo stránky poskočí už tehdy, když je z předchozí stránky vidět méně než 43 %.

root_podpora

Calc: lepší podmíněné formátování

V Calcu je tentokrát novinek poskrovnu, jedná se hlavně o změny několika funkcí a a menší úpravy výpočetního enginu. Nic, co by mělo běžného uživatele trápit. Potěší ale několik vylepšení podmíněného formátování a také nové možnosti zobrazování čísel inženýrskou notací (např. možnost určit počet čísel před desetinnou čárkou – případné doplnění nulami).

Impress a Draw schovaly kontextový panel

U aplikací Impress (prezentace) a Draw (kreslení) si bystré oko může všimnout zvětšení prostoru pro samotný obsah. Zmizel totiž kontextový panel, ve kterém se zobrazovaly možnosti pro aktuálně vybraný objekt. Ty se nově zobrazují jen v postranním panelu. Samozřejmě ale lze původní konfiguraci naklikat zpět. Možná se podobné změny časem dočkáme i ve Writteru nebo Calcu, protože v době širokoúhlých monitorů přece jen postranní panely dávají větší smysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.