Hlavní navigace

LibreOffice 7.0 přináší rychlejší vykreslování a jednodušší navigaci

7. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LibreOffice
LibreOffice s každou další hlavní verzí posouvá laťku blíže Microsoftu, než by se softwarovému gigantovi možná líbilo. Ani sedmička není výjimkou, i díky velkému zlepšení podpory formátů Microsoft Office.

Předevčírem vydaná nová hlavní verze kancelářského balíku LibreOffice přináší řadu novinek, z nichž některé jsou dosti podstatné pro českého uživatele. Z tříčtvrteční většiny za novinkami stojí vývojáři sedící v organizacích, které jsou členy poradního sboru LibreOffice (Collabora, Red Hat, CIB a několik dalších), lehce přes čtvrtinu příspěvků přinesli individuální vývojáři pracující na projektu ve svém volnu.

Obecné novinky

Jednou z viditelných změn je jiná práce s uvozovkami a apostrofy, což mimo jiné znamená, že konečně v LibreOffice správně fungují nejen české uvozovky (takové ty zaoblené, vlevo dole, vpravo nahoře), ale i apostrofy (ASCII apostrofy jsou v češtině nově nahrazeny za typografický typ).

Obecně přináší LibreOffice několik důležitých změn k lepšímu. Tou první, o které jsme psali v minulosti již vícekrát, je přechod od vykreslovací knihovny Cairo na Skia od Google. Díky použití Skia bude LibreOffice nově o hodně svižnější na strojích bez GPU akcelerace. Akcelerace přes GPU pak nově běží přes Vulkan API, které je obecně efektivnější. Engine Skia byl mimochodem do LibreOffice implementován i díky sponzoringu od AMD a je výchozím na platformě Windows.

Jako každá menší či větší nová verze LibreOffice, i sedmička přináší další vylepšení kompatibility s formátem Microsoft OOXML, tedy se soubory s příponami docx, xlsx či pptx. Samotný LibreOffice u svého nativního formátu Open Docunemt přechází na verzi ODF 1.3. To nově znamená podporu věcí jako například digitální podpisy pro dokumenty, na OpenPGP založené šifrování XML dokumentu, vylepšení v oblasti sledování změn a další novinky a další věci.

K MS OOXML dodejme, že soubory typu docx, xlsx a pptx jsou ukládány v nativním režimu odpovídajícímu formátu v MS Office 2013/2016/2019, nikoli jako dosud v režimu kompatibility na bázi původní verze 2007. Tvůrci dále zmiňují například vylepšení importní/exportní plugin pro pptx, což je tradiční bolístka LibreOffice a v širším slova smyslu z hlediska možného využití LibreOffice i českého školství.

Další nové vlastnosti zahrnují nové téma ikon Sukapura pro macOS, nové tvary v galeriích (šípy, diagramy, ikony, …) či efekty glow a soft edge pro objekty v dokumentech.

Writer, Calc, Draw, Impress

Writer dostal na obsluhu jednodušší navigaci s více kontextovými nabídkami. Podporován je poloprůhledný text, záložky lze zobrazit přímo v textu dokumentu a je zde vylepšené číslování v seznamech (zarovnání arabských číslic) a již výše zmíněné lepší uvozovky a apostrofy. Z hlediska přístupnosti dokumentů je podporován export PDF včetně formátu PDF/UA.

Calc má nové funkce pro nevolatilní generování náhodných čísel (funkce RAND.NV() a RANDBETWEEN.NV()  – náhodná čísla nejsou generována při každém vstupu jako u RAND()  a RANDBETWEEN()) a novou klávesovou zkratu pro automatický součet (Alt + =).

root_podpora

Impress a Draw podporují též použití poloprůhledného textu. Lze generovat PDF s velikostí větší než 500 cm. Většina vzorů pro prezentace byla aktualizována z 4:3 na 16:9.

Jak je už u LibreOffice zvykem, toto je nová verze s řadou novinek pro ty, kdož rádi používají novinky co nejdříve. Pokud je pro uživatele důležitá produktivita v nezměněném prostředí, pak je tu stále LibreOffice řady 6, tedy aktuální 6.4.5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.