Hlavní navigace

LibreOffice Calc přichází o podporu AVX/AVX-512, Core i9–12900K rychlejší na Linuxu než s Windows 11

13. 2. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Qurren, podle licence: GNU FDL
Vývojová verze Wine 7.2, nákresy Steam Deck pod licencí CC, GRUB 2.12 v létě, ovladače Intel pro vyšší výkon Alder Lake N a DG2/Alchemist v Linuxu 5.18, KDE opět s řadou vylepšení pro Wayland.

LibreOffice Calc přichází o podporu AVX / AVX-512

Vývojáři LibreOffice odstranili z tabulkového procesoru Calc podporu instrukčních sad AVX, resp. AVX-512. Nevyplatila se.

Podpora těchto vektorových instrukčních sad (AVX = CPU Sandy Bridge v lednu 2011; AVX-512 = Xeon Phi 2013, resp. Skylake Xeony 2015) byla do LibreOffice přidána loni pro věci jako výpočty součtů sloupců čísel. Zpočátku první měření ukazovala, že oproti kódu s podporou SSE2 (uvedena roku 2000 s procesory Pentium 4) je implementace s AVX/AVX-512 výhodnější, nicméně nakonec vývojáři dospěli k závěru, že zisk není takový, aby stál za udržování tohoto kódu.

Luboš Luňák z Collabora, který se na vývoji LibreOffice dlouhodobě podílí, k tomu dodává, že od počátku představovala podpora různé problémy, problémy na úrovni kompilátoru a s následnými optimalizacemi pro něj. Na jeho stroji s pomalejším Ryzenem 5 2500U pak generický kód dával pro sumArray() 1 miliónu buněk výsledek za 4,6 ms, s SSE2 šlo o 1,9 ms a s AVX o 1,6 ms. Z toho vyplynulo, že SSE2 smysl ještě dává (beztak je podpora této instrukční sady mezi minimálními CPU požadavky), ale AVX a vyšší už ne.

Podpora AVX / AVX-512 se objevila před necelými dvěma týdny jako součást nové verze LibreOffice 7.3. Její život ve stabilních vydáních kancelářského balíku tak bude opravdu velmi krátký.

Vývojová verze Wine 7.2

Nová vývojová verze Wine přináší pár dílčích novinek a k tomu várku 23 opravených chyb. V rámci podpory knihovny MSVCRT došlo na velké čištění kódu vyústivší v podporu datového typu long. Engine Mono povýšil na verzi 7.1.1, je zde více oprav témat, podpora 64bit time_t a počáteční práce na dekodéru WMA (připomeňme: Windows Media Audio). Nejstarší opravená chyba byla nahlášena v dubnu 2008, nejrychleji opravená pak čekala 8 dní.

Opravy se dočkala i poněkud komická chybka, kdy u původní CD verze hry Half-Life po nějaké době běhu menu přestala hra reagovat (aneb: opravena byla chyba u hry, která už několik let má nativní linuxovou verzi, kterou Valve nabízel na Steamu za naprosto směšné částky a možná byla dokonce i nějakou dobu zdarma).

Nákresy konzole Steam Deck jsou k dispozici pod licencí CC

CAD soubory obsahující vše potřebné pro 3D tisk vlastní repliky šasi konzole Steam Deck, jsou nyní k dispozici pod licencí typu Creative Commons. Majitelé toužebně očekávaného zařízení si tak budou moci teoreticky vše upravit a vytvořit si třeba vlastní, ergonomičtější šasi atd. K dispozici jsou jak kresby ve formátu DWG, tak příslušné modely (STP a STL).

Podrobnosti naleznete na GitLabu Steamu.

S jádra 5.16 a 5.17 je Core i9–12900K rychlejší na Linuxu než s Windows 11

Phoronix se jal přeměřit výkon počítače se současnou desktopovou špičkou Intelu , tedy procesorem Core i9–12900K generace Alder Lake. Porovnány byly Windows 11 Pro se třemi variantami budoucího Ubuntu 22.04 LTS a nechyběl samozřejmě ani Intel Clear Linux. V rámci Ubuntu 22.04 LTS test proběhl jak s aktuálně výchozím starším jádrem Linux 5.13, tak novějšími verze stabilního jádra 5.16 a vývojového 5.17-rc3. Clear Linux běžel na jádru řady 5.16.

Výsledek mezi linuxovými distribucemi dopadl s ohledem na spousty výsledků z týdnů měsíců i let minulých a s ohledem na stále probíhající implementaci podpory generace Alder Lake do jádra dle očekávání: nejpomalejší je Ubuntu 22.04 LTS v jádrem řady 5.13, výrazně lépe si tento systém vede s jádry řad 5.16 a 5.17 a všemu dle očekávání kraluje Clear Linux s jeho optimalizacemi.

Zajímavé však je, že Windows 11 Pro si vedou hůře než většina nových jader, jedině oproti starému jádru 5.13 vykazuje systém vyšší výkon. Celkově tak Phoronix uvádí, že na Clear Linuxu může uživatel vytěží o dobrých 12 % více výkonu než s Windows 11 Pro. Podrobnosti jsou k dispozici v samotném testu, včetně měření hlavních kodérů videa do formátu AV1.

Letos vyjde GRUB 2.12 s vyšším zabezpečením bootu

Na konferenci FOSDEM 2022 hovořil Daniel Kiper z Oracle o stavu projektu bootloaderu GRUB. Loni se řešila sposuta věcí, od záplatování chyb BootHole a BootHole2, přes práce na podpoře LUKS2, změnách pro cryptodisk i LUKS(2), aktualizacích podpory miniLZO atd.

Na polovinu letošního roku vývojáři plánují vydání verze GRUB 2.12. Pracuje s na podpoře modulů psaných v jazyku Rust, podpoře architektury LoongArch a podpoře šifrovaných disků a confidential computingu. Podrobnosti jsou k dispozici v Danielově prezentaci z FOSDEMu.

Intel ladí grafické ovladače pro vyšší výkon Alder Lake N a DG2/Alchemist v Linuxu 5.18

Do jádra, konkrétně do větve DRM-Next zamířila velká sada aktualizací od Intelu. Ovladač i915 tak s vydáním Linux 5.18 dostane spoustu optimalizací pro úspornou a levnou / chromebookovou platformu Alder Lake N (nepředstavuje zásadní rozdíl oproti desktopových CPU Alder Lake-S, resp. mobilním Alder Lake-P). Potřebná podpora v rámci balíku Mesa bude zajištěna s verzí 22.0.

Vedle toho pět-osmnáctka přinese vylepšenou podporu pro blížící se samostatnou grafickou kartu (resp. velké GPU Intelu) známou jako DG2 / Alchemist. Aktuálně vznikající kód pracuje na podpoře a vylepšeních na všech frontách, od asynchronního přepínání stránek až po nakládání s vlastní pamětí jako takovou, kompresi frame-bufferu, podpoře DisplayPort Multi-Stream Transport (DP MST) a řadě různých oprav dosavadního kódu.

Zcela jistě nejde o poslední várku patchů pro budoucí jádro 5.18. Intel si nemůže dovolit uvést na trh velké grafické karty s nehotovými ovladači. Více práce jej samozřejmě čeká na Windows, kde svět podpory rozličných herních enginů a optimalizací pro ně je know-how, které AMD(ATI) i Nvidia rozvíjí už více než 20 let a kde Intel donedávna zásadní záběr neměl – teprve s příchodem prvních iGPU Gen12/Xe se věci začaly měnit. Na Linuxu jsme ale též zvyklí na dobře podporovaná GPU Intel a doufejme, že uvedení DG2 tuto reputaci nezhorší.

root_podpora

KDE s řadou vylepšení pro Wayland

Konsole dostává podporu zobrazování formátu Sixel. Opravena je jednoduchá chyba, která vedla k občasnému zatuhávání Plasmy na Waylandu, většinou krátce po přihlášení. Plasma na Waylandu také už za určitých okolností nepadá při screencastingu. Na Waylandu již lze též použít uživatelské splashscreeny a opravena je jedna z cest, které vedly k chybně umístěným tooltipům na Waylandu.

Nastavení systému se nyní spouští viditelně rychleji, aplikace napsané v Qt Quick spotřebovávají o něco méně zdrojů, Ark automatickay smaže dočasný soubor, pokud uživatel zruší proces tvorby archívu. V Konsoli nově funguje zalamování textu i tam, kde nejsou v textu mezery či znaky nových řádků. Opravena je spousta chyb, přibyla řada dílčích vylepšení, vše shrnuje již tradičně Nate Graham na svém blogu, k čemuž ještě dodejme, že před pár dny vyšla KDE Plasma 5.24.

Staňte se našimi podporovateli

Root.cz funguje už téměř dvacet let. Provoz zajišťujeme především z reklamy, ale pokud vám reklama vadí a zároveň chcete dál Root.cz podporovat, můžete využít možnosti stát se jeho podporovatelem. Za malý měsíční poplatek vám nabízíme zcela Root.cz bez bannerů, přístup do speciální sekce diskusního fóra, kde redakce pravidelně konzultuje aktuální změny nebo třeba i pozvání na pivo se šéfredaktorem webu Petrem Krčmářem. Vybrat si můžete z několika variant příspěvků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.