Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku LibreOffice jako nezávislý klon OpenOffice.org od Jirka - Rozhodně nesdílím názor autora, že open source projekt...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2010 0:42

    Jirka (neregistrovaný)

    Rozhodně nesdílím názor autora, že open source projekt v rukou firmy je jedinečná konkurenční výhoda. Naopak jsou to především projekty, které jsou spravovány nezávislou a otevřenou nadací, které jsou dlouhodobě úspěšně a životaschopné. Projekt řízený jednou firmou může zažívat nevídaný rozvoj (když je firmou podporován) a taky náhlý konec, když je firmou odepsán. To by mohl být i případ OpenOffice. Pochybuju, že Oracle bude mít zájem na jeho dalším intenzivním rozvoji. Návratnost je minimální a je to tak trochu mimo jeho hlavní byznys. Pokud bude vývoj nezávislý a více otevřený ostatním firmám, mohou tyto firmy dát OpenOffice plný potenciál a když některá z nich s vývojem přestane, nemusí to pro projekt znamenat konec. Myslím si, že kdyby Oracle s vývojem OpenOffice skončil úplně byla by to pro projekt menší katastrofa, když by byl již řízen nezávisle, než když by byl stále pod křídly Oraclu.
    Z postoje Oraclu k iniciativě LibreOffice bude možné vyčíst jeho postoj k dalšímu vývoji OpenOffice. Pokud se odřízne od všech ostatních partnerů ve vývoji a bude pokračovat ve vývoji vlastní cestou, tak to bude víceméně znamenat, že s OpenOffice do budoucna výrazně nepočítá, protože tato cesta není perspektivní ani pro tak silnou firmu, jakou je Oracle.