Hlavní navigace

LinCity-NG: postavte si město

13. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vzpomínáte si ještě na onen silný pocit neochvějné, neomezené moci, který vámi prostupoval? Svírali jste pod svou vládou vše a všechny. Ministerstva se vám ani nemusela zodpovídat. Nač také? Vy jste jimi byli. Správně. Vzpomínám si tu na herní titul LinCity. Obrazy v hlavě se již vynořují na povrch, že?
LinCity-NG 1

Kdyby pouhou náhodou někdo LinCity nehrál či o něm ani neslyšel, připomenu pár větami oč běží. Jedná se o hru položenou na obdobném herním principu jako SimCity či spíše Tycoon. Klasický zástupce budovatelské strategie obsahující charakteristické rysy tohoto oblíbeného žánru. Ostatně staršího člena LinCity Family jsme již v minulosti do našich spárů dostali, tak se můžete podívat a oživit paměť. Co se oproti minulému zpracování změnilo? S ulehčením můžeme konstatovat, že věci pozitivní jsou víceméně stejné a negativní prošly patrným vývojem. Herní systém stejně jako pointa zůstaly v podstatě nezměněny. I nyní bychom měli stvořit dokonalé, takřka utopické, prosperující město, kde pečení holubi létají do úst, všeho je hojnost a lidé jsou v bezpečí a spokojení. Než se však dopracujete do tohoto stádia, projdete nelehkými zkouškami vašich nejen konstrukčních schopností. Vystaveni různým rizikům budete potit i krev při hledání optimálních řešení. Jak jsem se již výše zmínil, herní systém je bez větších změn.

LinCity-NG 2

Po zapnutí LinCity-NG vás uvítá úvodní nabídka. Z nabídek zde je pokračování rozehrané mise, zahájení nové, klasický load/save, nastavení, seznam stvořitelů a konec. Nastavení je poněkud chudší na sortiment zboží. Pouze si zvolte hlasitost a fullscreen. Aspoň se rychleji dostaneme k samotné hře. Spusťte tedy New game. Čeká nás volba mezi Beach, good times a bad times. Navíc si rozhodnete, zda začít vývoj s již představěnou vesnicí či neposkvrněnou zelenou plochou. Konečně již hrajete, ale jak a co máte dělat? Objevíte se na herní scéně. V pravé dolním rohu si můžete povšimnout zmenšené mapy celé plochy. Ta je velmi užitečná, zobrazuje se na ní riziko a dostupnost služeb (zdravotní pomoc, požár, sport). Po světě se pohybujete pomocí myši nebo šipkami. Rolováním středního tlačítka lze obraz přibližovat či oddalovat. V levé části obrazovky se pak nachází jednak nabídka staveb a také ovládání času. Stavby se budují následovně. Pomocí obrázku máte vyobrazeny nadskupiny. Tu jednoduše rozkliknete a vyberete nejvhodnější položku dle financí a účelnosti. Spojitost mezi budovami je na rozdíl od LinCity bez velkých změn. Hlavně mějte na paměti bezpečnost a spokojenost obyvatel, to je základní kámen prosperity. Kdyby vám něco nebylo zcela jasné, je k dispozici přehledná nápověda, ale myslím, že nebude zapotřebí. Hra vás sama naviguje. K ovládání času: V levém spodním rohu vidíte známé značky sloužící k přetáčení či pozastavení nelítostného zubu času.

LinCity-NG 3

Největší změnu prodělal naštěstí háv LinCity-NG. Grafické zpracování bylo pomyslnou Achillovou patou minulého ztvárnění. Právě pro něj hru spousta lidí ani nezkusila, i když tím dělali velkou chybu. Nyní je již přijatelné pro širokou herní obec. Nečekají nás sice 3D in-game animace, ale to vůbec nevadí. Svět se hýbe, vnímáme to. Hudba se vyskytuje také, ačkoli já ji raději vypnul. Hratelnost je stále skvělá. Nejedná se o tragicky nepochopenou hru, ale vcelku jasnou strategii vhodnou i pro začátečníky. Ovládání zahrnuje myš a pár kláves pro usnadnění, nic složitého.

root_podpora

LinCity-NG 4

Myslím si, že tato podoba LinCity-NG má rozhodně něco do sebe. Stejně jako předchůdce vám přináší mnoho hodin zábavy, zapeklitostí a útrap v jednom. Směřujete-li k povolání bezcitného tyrana či lidem opěvovaného panovníka, je to jasná volba. Nač tady ztrácet čas, stahujte a bavte se. Přeji vám hodně vytrvalosti a i po skočení hry vlastní vlasy.

LinCity-NG 5

Na stránkách hry máte k dispozici zdrojáky i jakýsi podivný autopackage. Samozřejmě jsem hrdě stáhl zdrojáky a nainstaloval – na kompilaci se používá jam, ale nejedná se o nic složitého, kompiluje se pomocí ./configure; jam a pro instalaci ještě jam install. Závislosti nejsou nikterak složité – běžné SDL věci a physfs. Ze zvědavosti jsem zkusil i autopackage (na jiném PC) a byl jsem mile překvapen – stačí příkaz sh lincity-ng-1.0.3.x86.package a ono se to o vše postará… stáhne vše potřebné atd. Jak „čistě“ se to k systému chová, to jsem ale radši nezkoumal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku