Hlavní navigace

LinCity

18. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Toužili jste někdy pevně svírat ve svých rukou mocná rozhodnutí týkající se desítek, stovek, milionů lidí? Ovládat celé město včetně neoblíbených institucí? Stvořit jej ke své zvrhlé dokonalosti? Je-li vaše odpověď vždy nebo alespoň z většiny kladná, pak je dnešní hra stvořena právě pro vás.

LinCity patří do velmi populárního žánru budovatelská strategie. Pokud jste se s ním již v minulosti setkali, máte docela jasnou představu, co se po vás bude vyžadovat. Jednotlivé simulace tvorby měst se od sebe příliš neliší. Ve zpětném zrcátku této linie bychom zajisté spatřili velikány, jakými byly série Tycoon, trilogie Caesar, navazující Pharaoh, oblíbený Sim City či již značně graficky rozvedená hra Children of the Nile. Jsou mezi nimi samozřejmě rozdíly. V době, ve které se příběh odehrává, svým cílem, uceleností, omezeností, atd. Jak je na tom tedy LinCity? Děj není blíže určen pozadím. Jste vrženi na nezastavenou plochu a činíte se. Nejedná se o žádný fiktivní svět Erathie, Středozemě ani sci-fi povrch vzdálené hvězdy, ale obyčejné pozemské parcely. Bylo by zajímavé budovat město jednoho z fantasy světů na Marsu, třeba se toho časem dožijeme.

Lincity 1

Každopádně zpět k LinCity. Časová datace se pohybuje blíže k našemu věku, procházíme samozřejmě více léty v závislosti na evoluci. Cíl je zde jednoduše řečený, vybudovat prosperující město, zajistit lidem obživu, práci, celkovou spokojenost. Zajistit stabilní ekonomiku pomocí obnovitelné energie, recyklace nebo si originálně postavit mezihvězdnou raketu a uniknout ze znečištěné země. Vše je nadmíru provázáno, možná až příliš složitě. Nemá valnou cenu dopodrobna vysvětlit strukturu a spojitosti. Potřeboval bych k tomu desítky šikovných schémat. Vše se odvíjí od obyvatelstva. Musíte jej náležitě zajistit. Zprvu základními potřebami pro přežití, později již nadstandardní úrovní života. Se zvyšujícím se technologickým levelem se rozšiřují také možnosti staveb a nabídek.

Lincity 2

Během hraní sledujete hned několik důležitých faktorů a statistik. Příjem, zboží, uhlí, vývoz, zaměstnanost, popularita ovlivňovaná úmrtností a porodností, školství, kulturu a mnoho dalších. Hra je hodně ve stylu Caesara. Můžeme si zvolit překrytí mapy pro různá rizika a tak jim předejít vhodnou stavbou či zásahem. Z těchto překrytí jmenujme například využití země, znečištění, nezaměstnanost, hladovění, riziko požáru, zdravotnictví atd. Vskutku široká škála. Velikým plusem je možnost nahrání češtiny a tudíž využití nápovědy pro všechny. V ní je pomocí odkazů vysvětleno vše srozumitelně a v souvislostech. Chvíli potrvá, než si hráč zvykne, ale pak zajisté propracovaný systém ocení. K dispozici je také kromě nabídek uložení/nahrání LinCity vhodná statistika, kde v číslech vidíte, jak na tom jste. Čas je sice neúprosný, ale ne nyní. V dolní části obrazovky si můžeme zvolit, jak rychle ubíhá. Buď fast, normal nebo slow a pokud promýšlíme další dění, není problém také jej stopnout.

Lincity 3

Na rozdíl od této promyšlenosti je zpracování o poznání slabší. Není vyloženě špatné, ale dnešní doba a navyklí hráči si žádají vyšší úroveň. Rovněž hudební složka je zbytečně mlčenlivá. Hratelnost je z počátku obtížnější, ale u tohoto žánru nic neobvyklého. Ovládání je zajištěno buď myší nebo s dopomocí klávesových zkratek, které jsou k nahlédnutí v hlavní nabídce. Za výhodu by se daly považovat vcelku nízké nároky na výkon počítače.

root_podpora

Lincity 4

Sečteno a podtrženo je LinCity vynikající hrou pěkně propojující mnoho odvětví, zachovávající tradice Caesara, promyšlenou strategií, která se dá hrát vícekrát a nabízí hodiny zábavy a namáhání hlavy. Bohužel to vše v dnes již zastaralém hávu, jenž rozhodně odrazuje. Pokud se vám o stránku vizuální příliš nejedná, je tato hra pro vás. Zkuste a uvidíte. Doporučuji však nahrát češtinu. Budujme tedy, ať se obraz v naší mysli přenese na dosud volnou scenerii.

Jestli si někde vyhráli s přenositelností, tak u LinCity – na stránkách najdeme spoustu bizarních balíčků a platforem … já testoval zdrojáky – ty se kompilují klasicky ./configure; make; make install a balíček pro Debian. Vše bez problémů. Po kompilaci spouštějte xlincity (v Xkách).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku