Hlavní navigace

Linksys se vypořádal s regulací: OpenWrt na routerech poběží dál

15. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Grafický editor Krita shání peníze na vývoj, NASA uvolnila část svých patentů, vyšla vesmírná strategie Stellaris a ve Francii varují: nedávejte fotky dětí na internet.

Software a hardware

Už od 2. června v USA nebudou moci jít do prodeje routery, u kterých lze nějakým způsobem přeladit na nepovolené frekvence. Viz článek Regulace routerů: zakážou nám OpenWrt? Někteří výrobci to vyřeší zamezením instalace alternativního firmwaru jako OpenWrt, ale Linksys, který patří mezi nejotevřenější výrobce, se nechal slyšet, že touto cestou jít nechce. Vyřeší to tak, že nastavení frekvencí uloží v oddělené a uživateli nepřístupné paměti. Možnost uživatele instalovat vlastní firmware tak nebude omezena. Bohužel se to týká jen technicky zaměřené řady WRT, u routerů z řady Max-Stream zaměřené na běžné uživatele bude firmware zamčený.

Herní studio Paradox Interactive má Linux rádo. Vydalo pro něj téměř všechny své novější hry a výjimkou není ani novinka Stellaris. Jako další hry studia se řadí do žánru velkých strategií, tentokrát ale není situována v historii, ale ve vesmíru. Úkolem hráče je budovat galaktické impérium. Stellaris vyžaduje aktuální verze proprietárních ovladačů Nvidia nebo AMD. Na serveru Metacritic má hra průměrné hodnocení 79 %, hráči ji hodnotí ještě lépe. Projevuje se to i na prodejích – za 24 hodin se prodalo dvě stě tisíc kopií, což je pro Paradox Interactive nejlepší výsledek v historii.

Samsung uvedl první microSD kartu o kapacitě 256 GB, která bude běžně dostupná, a to i cenově. Při ceně 250 dolarů jsou náklady na prostor stále vysoké, ve srovnání s kartami o poloviční kapacitě, ale dosud takto velké karty prodávali jen specializovaní výrobci, a to za ceny kolem tisíce dolarů. Rychlost se pohybuje kolem 90 MB/s pro čtení i zápis. Karta obsahuje jak jinak než čipy V-NAND. Většina uživatelů si zřejmě vystačí s levnějšími kartami, ale novinka se může hodit zejména pro natáčení videa ve vysoké kvalitě, např. 4K.

Při projektu GNOME už déle než rok vzniká formát balíčků xdg-app, což je obdoba Snappy v Ubuntu. Zkrátka jde o obrazy aplikací, které si s sebou mohou nést závislosti, jsou sandboxované atd. Projekt byl přejmenován na Flatpak, což je určitě srozumitelnější název. Mezitím také začínají vznikat první pořádné balíčky. Ve Flatpaku by mělo být dostupné např. příští LibreOffice 5.2. Stephan Bergmann na blogu popisuje, co všechno s sebou ubalení LibreOffice do Flatpaku nese.

Grafický editor Krita je stoupající hvězdou svobodného softwaru. Mimo jiné díky dvěma crowdfundingovým kampaním jde vývoj docela rychle a předpokládá se, že Krita bude vážně konkurovat i komerčním programům – podobně jako třeba GIMP nebo LibreOffice. Teď jde Krita na Kicstarter už potřetí a žádá opět 30 tisíc eur, přičemž už se stihla vybrat polovina. Vývojáři za ně slibují hlavně vylepšit podporu vektorové grafiky a vkládání textu. Pokud se vybere ještě víc, přispěvatelé budou mít možnost hlasovat pro další ze 24 nápadů/funkcí. Krita se zaměřuje hlavně na samotnou tvorbu (kreslení), čímž se liší od GIMPu. Programy si tak konkurují jen částečně.

P2P tržiště OpenBazaar už sice vyšlo ve verzi 1.0, ale stále je co vylepšovat, aby se přiblížilo propracovaným e-shopům. Vývojáři sepsali zevrubný text popisující další plány. Už brzy, cca během tří měsíců, by měly přibýt např. e-mailové notifikace, další možnosti zobrazení objednávek nebo systém pro správu nabídek, který umožní také hromadné operace. Během letoška se počítá také s pokročilejším vyhledáváním, vylepšeným systémem zpráv, vydáním mobilní aplikace nebo integrací základní bitcoinové peněženky přímo do klienta OpenBazaar. Další rozvoj by měla zajistit podpora pluginů, ale té se zřejmě nedočkáme dřív než za rok.

Webové novinky

Google a Microsoft zpřísňují podmínky svých reklamních systémů. V AdWords už nebude možné zobrazovat reklamy na krátkodobé půjčky (do 60 dní). V USA se zákaz týká i půjček s 36 % APR (obdoba RPSN). Podle Googlu jsou tyto produkty obecně škodlivé a proto je nechce propagovat. Změna vstoupí v platnost 13. července. Microsoft v Bing Ads zase nezobrazí reklamy na počítačovou podporu. Ve velké části případů totiž jde o klamavé reklamy, které se uživateli snaží podstrčit něco jiného, než skutečně chce.

Byznys, politika, právo

Americká NASA spustila portál, kde je možné procházet portfolio více než tisíce jejích expirovaných patentů. Ale to není vše. NASA také uvolnila 56 dosud platných patentů pro neomezené využití. Nejde přitom o nějaké okrajové patenty k ničemu, často se jedná o užitečné technologie. Zmiňme např. čištění vody pomocí vysokého napětí nebo metodu pro výrobu uhlíkových nanotrubic. Hlavním cílem je podpořit dobývání vesmíru soukromými společnostmi, protože NASA tyto aktivity do značné míry utlumila.

Francouzské úřady varují rodiče před vystavováním fotografií svých dětí na internet. Může to totiž být považováno za narušení jejich soukromí a v pozdějším věku by se tomu mohly bránit – i soudní cestou. V případě uznání viny je trest podle aktuálních zákonů až rok odnětí svobody a pokuta až 45 tisíc eur. Oficiální doporučení zní, aby rodiče fotky nezveřejňovali, dokud dítě není ve věku, kdy chápe implikace takového jednání a může k němu udělit vědomý souhlas. Zároveň ale dodává, že každý případ je nutné posuzovat individuálně a nelze stanovit přesná kritéria, co je ještě v pořádku a co už ne.

Zajímavosti

Systém pro správu verzí BitKeeper byl uvolněn pod licencí Apache 2.0. BitKeeper je známý hlavně tím, že byl pár let používán při vývoji Linuxu, než Linus Torvalds vytvořil Git.

Odměny za nalezené chyby už rozdává i pornografický server Pornhub. Prostřednictvím platformy HackerOne lze za nahlášení závažné zranitelnosti získat až 25 tisíc dolarů.

Výrobce disků Western Digital definitivně pohltil společnost SanDisk. Dohoda z loňského podzimu o koupi za 19 miliard dolarů byla posvěcena všemi regulatorními orgány.

Pokud vás zajímají podrobnosti o F-Droidu, repozitáři svobodných aplikací pro Android, můžete si pročíst Ask Me Anything na Redditu s jedním z vývojářů.

International Consortium of Investigative Journalists spustilo web, kde je možné vyhledávat v informacích z uniklých dokumentů Panama Papers.

root_podpora

Jak to probíhá, když vás někdo přes bonzovací formulář nahlásí BSA, že používáte nelegální software? Šéfredaktor serveru Měšec.cz to otestoval na vlastní kůži.

Textový editor GNU Emacs má nový web.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.