Hlavní navigace

Názor k článku Linspire a Microsoft: Další dva kamarádi od mys elf - Jsem rád, že jsem Vás rozesmál. Samozřejmě, jelikož...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2007 2:27

    mys elf (neregistrovaný)
    Jsem rád, že jsem Vás rozesmál. Samozřejmě, jelikož je mi pouze pár roků přes třicet, nemohu přesně vědět, jak složité problémy se tenkrát řešily. Povězte mi, prosím:

    1. Jaká byla úroveň interakce obsluhy počítače s počítačovým programem v roce 1987 a 1977
    2. Jak náročné distribuované výpočty se tenkrát prováděly a jaké paralelní počítače a algoritmy byly k dispozici v roce 1987 a 1977
    3. Jak rozsáhlé počítačové sítě se používaly v roce 1987 a 1977
    4. Jaké databázové systémy se typicky používaly v roce 1987 a 1977, jak to bylo s konkurenčním přístupem, replikací dat, transakčním zpracováním apod.
    5. Jaké textové procesory a tabulkové kalkulátory byly k dispozici v roce 1987 a 1977
    6. Jaké typické počítačové hry se v roce 1987 a 1977 hrály (zejména mě zajímá situace v oblastech 3D enginů, MMORPG a realtime strategií)
    7. Jaké CAD, CAM, ... prostředky se typicky používaly v podnicích a ateliérech v letech 1987 a 1977
    8. Jaká byla obdoba webu v roce 1987 a 1977 a kolik požadavků za sekundu musel tehdejší server obsloužit, jak složité byly redakční systémy, typické CRM či ERP systémy a jejich obdoby

    Rozumějte, já nezpochybňuji, že velká spousta algoritmů a technik byla vymyšlena před dávnými lety. Ale dnešní programy toho zkrátka musejí dělat strašnou spoustu. A tím pádem je potřeba zvýšit granularitu a to nejenom z důvodu úspory času, ale podle mého názoru i pro dosažení rozumné udržovatelnosti programů. Osamělý génius prostě bez disciplíny a rozumné metodologie prostě velký projekt sám nezvládne a i kdyby ano, tak až Velký Génius z firmy odejde, bude mít firma Velký Problém.

    Klikači myší dělají přidělenou práci a nad nimi jsou lidé, kteří umějí víc a práci rozvrhují, analyzují, řídí. Nadávat na "neschopného" klikače mi přijde podobné jako nadávat na soustružníka, že nedokáže takové věci, jaké zvládne nástrojař. Software se holt dnes vyrábí "továrenským" způsobem a dělá se hrubou silou, rychle a relativně levně. Nemám pocit, že by dnešní programy (až na specifické oblasti) byly méně kvalitní než ty včerejší. Ano, možná jsou někdy pomalejší (není vždy pravidlem!), zaberou více paměti (také nemusí být pravda), ale umějí víc věcí než jejich předchůdci, to se jim dá podle mě těžko upřít.