Hlavní navigace

Názor k článku Linspire a Microsoft: Další dva kamarádi od LO - Linux vznikl od začátku, ovšem jako přepis UNIXů....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2007 14:40

    LO (neregistrovaný)
    Linux vznikl od začátku, ovšem jako přepis UNIXů. Stejné API, stejně filozofie, stejné všechno. Ano, na začátku byla inspirace Minixem, ale to na věci nic nemění.

    Windows vznikly na zdrojácích Apple? :) Podívejte se na Windows 1.0, jejich možnosti, a na tehdejší Apple. Apple byl o hodně dál. Těžko si představit, jak zdroják OS z Motoroly někdo použije v grafické nadstavbě DOSu ;). Koncepty GUI byly převzaty od Apple (což bylo právně čisté); Apple ty koncepty obdobně převzal od Xerox Star.

    Pokud mluvíme o NT, tak ty byly napsány opět z nuly, s využitím zkušeností z OS/2, a hlavně zkušeností týmu Dave Cutlera z vývoje VMS.

    Vista má 3D akceleraci GUI, včetně 3D akcelerace kreslení fontů, ClearType apod. Okna (nativních aplikací) se skládají pomocí 3D akcelerace z primitiv. Linuxové 3D desktopy jsou jen kompozitní managery, které zobrazují pomocí 3D technologie okna, která jsou klasicky SW renderovaná. WPF je výrazně technologicky pokročilejší. HW náročnost není tak vysoká, jak si představujete - zkuste si to. Navíc Vista je určená pro nové počítače; nemá smysl dnes psát systém pro 2GHz Pentium III s S3 Trio64, když takový systém už dávno nekoupíte.