Hlavní navigace

Názor k článku Linspire a Microsoft: Další dva kamarádi od Miloš - Zrovna účetnictví má některá specifika. Jde sice o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2007 16:59

    Miloš (neregistrovaný)
    Zrovna účetnictví má některá specifika. Jde sice o typový projekt, ale bez trvalé podpory se nedá používat. Tvůrci musí na nestálé změny předpisů reagovat okamžitě a zajistit dlouhodobě takovou podporu může jen stabilní softwarová firma. Na druhou stranu - multiplatformní řešení nemůže být velký problém. Klient třeba v Javě a databáze SQL, kde jsou příkazy takřka totožné. Pravdou ovšem je, že většina účetních programů, které jsem viděl (nebudu jmenovat) používá zastaralou technologii (často ještě z DOSu), která je opravdu nepřenosná. Autorské firmy se samozřejmě snaží prodloužit život svých produktů co nejdéle ale až je vývoj donutí vytvořit nový produkt, věřím, že alespoň jeden z nich už multiplatformní bude.

    Jiná je situace u projektů, šitých na míru. Ty nemohou mít životnost webových stránek. Pokud má zadavatel rozum, musí požadovat garanci zhruba desetileté životnosti. Znám spoustu naprosto skvělých programů, které se musely vyhodit před koncem své životnosti jen proto, že se platforma změnila nebo dokonce vymizela. Až firma zjistí, že program, za který zaplatila pěkný majlant a na kterém je závislá, neběží ani v nové verzi Windows, ráda si přště za takové řešení připlatí.