Hlavní navigace

Linus zřejmě podpoří přechod Linuxu na GNU GPL 3

15. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Linus Torvalds byl od začátku jedním z nejhlasitějších odpůrců nové licence GNU GPL 3. Ihned po vydání prvního návrhu řekl, že linuxové jádro nikdy nebude pod touto licencí vydáno. Je zajímavé sledovat proměnu jeho názoru na licenci od naprostého odporu přes smířlivost až k připuštění možnosti jejího použití.

Fáze odporu

Nová licence GNU GPL 3 vyvolávala už od svého počátku rozporuplné reakce. Jedni ji chválili za důležité změny, které přinese, jiní tvrdili, že je zbytečná a zkomplikuje jim život. Hlavními a velmi významnými členy té druhé skupiny byli vývojáři linuxového jádra.

Těm se na začátku vývoje licence nelíbila především hrozba štěpení balíčků v různých distribucích, podle zvolené licence. Jaderní vývojáři obecně považovali novou licenci spíše za hrozbu open source a žádali raději revizi té staré.

I samotný Linus Torvalds od začátku snahy kritizoval. Na počátku roku 2006 napsal do vývojářské konference: „Linuxové jádro je vydáno pod GPL verze 2. Pod ničím jiným. Některé soubory je sice možno licencovat pod verzí 3, ale rozhodně ne celé jádro. Takže si nemyslím, že jádro přejde na novou verzi, protože já osobně pod ní svůj kód nevydám.”

Co přinese GNU GPL 3?

GPL3

O nové licenci GNU GPL 3 se hovoří už velmi dlouho. Málokdo ale doopravdy tuší, co bude pro svět svobodného software znamenat a jaké novinky se na nás chystají. V tuto chvíli je k dispozici třetí návrh a vývoj se chýlí ke konci. Co přesně se mění? Komu prospěje a koho naopak licence poškodí? Více se dočtete v článku Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb.

Za své výroky si vysloužil od Nadace pro svobodný software velmi silnou kritiku a ozývaly se dokonce hlasy, které tvrdily, že Linus celou licenci nepochopil. Slovní přestřelky trvaly poměrně dlouhou dobu a Linus několikrát ukázal, že si za svým názorem stojí.

Fáze opatrné smířlivosti

Richard Stallman, který je vůdčí osobností Nadace pro svobodný software a zároveň hlavním vývojářem licence GNU GPL 3 si však zachoval chladnou hlavu a šel především cestou osvěty. Celou dobu spíše vysvětloval své cíle a představy a tvrdil, že nic ještě není konečné a budou se ještě dít velké změny.

Podobný názor během několika měsíců přejal i Linus a začal se na věc dívat poněkud smířlivěji. Dokonce potvrdil, že je ochoten v budoucnu svůj názor změnit. „Problém je, že neexistuje finální podoba GNU GPL 3, zatím je to jen návrh. Jeho podoba je pro mě ovšem neakceptovatelná, což ale neznamená, že se časem nemůžeme shodnout,” řekl Linus. „V tuto chvíli máme s FSF naprosto rozdílné priority, takže nemůžu zaručit, že se opravdu dohodneme. Rozhodně to ale není vyloučeno.”

Ani druhý návrh však Linuse nijak zásadně nepřesvědčil. Objevilo se sice několik změn, ale podle Linuse to podstatné zůstalo při starém, a tak si i nadále držel jistý odstup.

Fáze pozitivního přijetí

Zlom však přišel s třetím návrhem licence. Linus se nechal slyšet, že je velmi příjemně překvapen jeho zněním a konečně jsou nejpalčivější problémy odstraněny nebo minimalizovány.

Aktuální návrh licence je podle Linuse mnohem lepší než „ta katastrofa na začátku”. Přestože tedy považuje novou licenci za poměrně dobrou, stále ještě stojí spíše při GNU GPL 2. „Pořád si myslím, že GPLv2 je prostě lepší licence,” napsal Linus do konference jaderných vývojářů.

Fáze nasazení?

Nyní se zdá, že se objevilo něco, co je schopno Linuse přesvědčit pro přechod na GNU GPL 3 – překvapivě je to Solaris. O tom, že společnost Sun Microsystems je velkým zastáncem nové licence a hodlá pod ní dokonce vydat svůj OpenSolaris, jsme vás už informovali. Právě toto rozhodnutí bude zřejmě hybnou silou, která změní i Linux.

Linus před několika dny zaslal do vývojářské konference zásadní mail, ve kterém překvapivě napsal, že existují objektivní důvody pro přechod na GNU GPL 3. Překlad kompletního textu mailu:

Mimochodem pokud Sun skutečně vydá OpenSolaris pod GPLv3, pak to možná bude dobrý důvod. Nemyslím si, že GPLv3 je stejně dobrá licence jako v2, na druhou stranu jsem pragmatický. Pokud se můžeme vyhnout dvěma jádrům s různými licencemi a konfliktům, které způsobí, pak je to dostatečný důvod pro GPLv3. Ale zatím ten důvod nevidím.

Osobně pochybuji o tom, že se to stane, ale stejně tak jsem neočekával, že opensourcují Javu, takže mé předpovědi nejsou neomylné.

Linuxový pragmatismus

V čem spočívá onen pragmatismus, který Linus ve svém e-mailu zmínil? Samozřejmě v současné nekompatibilitě licencí Linuxu a OpenSolaris. Systém od Sunu obsahuje řadu velmi zajímavých technologií, které by mohl Linux převzít a adoptovat. V současné době mu v tom brání rozdílné licence obou systémů.

Oba systémy tak musejí zůstat odděleny a vývojáři nemohou kooperovat na úrovni zdrojových kódů. To by samozřejmě přineslo nemalé časové úspory a urychlení vývoje na obou stranách.

UX DAy - tip 2

Největším lákadlem poslední doby je souborový systém ZFS a ladící nástroj DTrace. O portování ZFS se dokonce nedávno debatovalo v linuxové konferenci a vývojáři se shodli na tom, že za aktuální licenční situace není možné kód do jádra převzít.

Pokud tedy Sun vydá svůj systém pod GNU GPL 3 a Linus to udělá také, pak se můžeme dočkat řady novinek a výrazného pokroku jak u Solarisu, tak i u Linuxu. Podle všeho je cesta vydlážděná, nyní jí stačí už jen projít.

Mělo by být jádro pod GPLv3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.