Hlavní navigace

Linux a hardware

3. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pro dnešní knižní recenzi jsem vybral knihu, která je na trhu teprve chvilku, ale už si získala pozornost mnoha příznivců operačního systému Linux. Významně totiž vyplňuje informační propast, která zde doposud vládla. Jedná se o knihu Linux a hardware, kterou pro nás z anglického originálu Linux Hardware Handbook (napsal Roderick Smith, vydalo nakladatelství Sams) přeložilo vydavatelství Computer Press. Co v této knize všechno naleznete?

Knih o Linuxu se na trhu naštěstí objevuje čím dál více. Některé jsou velmi kvalitní, jiné méně. Publikaci, kterou budu v dnešním článku recenzovat, bych jednoznačně zahrnul do té první skupiny.

Myslím si, že v dnešních linuxových distribucích jsou hardwarové problémy z větší části už pouhou vzpomínkou. Každá nová distribuce zahrnuje prvky pro správu hardware tak, aby váš systém běžel skutečně naplno a využíval všechny možnosti vašeho vybavení. Přesto se však čas od času – zvláště pak při instalaci do větších sítí nebo na starší počítače – mohou nějaké ty problémy objevit. Kde potom sehnat informace? Můžete strávit x hodin brouzdáním po Internetu, pročítáním nejrůznějších odborných časopisů nebo všelijakých konferencí. Další možností pak je nahlédnutí do této „hardwarové kuchařky pro tučňáky“, v níž s největší pravděpodobností řešení daného problému naleznete nebo alespoň získáte ukazatel správného směru k dalšímu pátrání.

Další příležitostí pro upotřebení podobných informací často bývá nákup nového hardware, který chcete vybrat tak, aby co nejlépe spolupracoval s Linuxem. Zkrátka – ať už potřebujete řešit jakoukoliv závislost Linuxu na hardware (a vice versa), je tato kniha vhodnou volbou. Projděme si ale nyní ve stručnosti její obsah.

Kniha je rozdělena celkem do šesti samostatných částí.

První část
V tomto oddílu nalezneme informace o výběru základních hardwarových komponent počítače. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány postupně těmto tématům: procesory, základní desky, paměti, skříně a napájecí zdroje.

Druhá část
Tato sekce se zabývá paměťovými médii. Na řadu tedy přijdou rady ohledně výběru ideálního pevného disku, výměnných disků, optických disků (CD a DVD), záložních páskových jednotek a adaptérů zařízení SCSI. Jak vidno, stranou nezůstávají moderní technologie, které se rozvíjejí teprve krátkou dobu.

Třetí část
Tento oddíl je věnován zařízením pro zvukový a grafický vstup a výstup. Je zde tedy řada kapitol věnovaných takovým tématům, jako jsou zvukové a grafické karty, reproduktory, sluchátka, digitální fotoaparáty, webové kamery, čtečky karet, radiové a televizní karty nebo monitory.

Čtvrtá část
Sem spadají zařízení pro přenos dat z a do počítače. Dozvíme se tady mnoho o klávesnici, myši, paralelních a sériových portech, modemech, tiskárnách, scannerech a jedna kapitola je také věnována síťovému hardware. V ní jsou docela podrobně rozebrány nejrůznější typy sítí a ukázány požadavky na hardware. V souvislosti s tím se autoři zabývali i popisem některých rozbočovačů a přepínačů nebo nastavením DNS serveru.

Pátá část
V předposlední sekci získáme mnoho dobrých a užitečných rad pro nákup nového počítače. Celá problematika je rozdělena do tří kapitol:

  1. Hotové, koupené nelinuxové systémy, kde se autor zabývá problematikou kompatibility hardware s Linuxem, odstraněním MS Windows (velmi pěkná kapitola ;-)) a základními pokyny pro instalaci Linuxu
  2. Pracovní stanice s Linuxem, kde je probrána oblast rozšiřování a konfigurování systému a konečně
  3. Notebooky, kde se dozvíme celou řadu pěkných informací o požadavcích na hardware a správu systému s ohledem na počítač (šetření energií apod.).

Šestá část
V závěrečné části knihy jsou umístěny přílohy, které doplňují už tak širokou paletu informací z celé knihy. Příloha A je věnována ovladačům zařízení pro systém Linux. Dozvíme se zde, jakým způsobem získat a nainstalovat potřebné ovladače nebo jak se sami zapojit do vývoje nových ovladačů zařízení. Příloha B obsahuje přehled výrobců hardwaru.

Co mi na knize trochu vadí, je, hlavně v úvodních kapitolách, přehnaná snaha o vysvětlení podrobností. Typickým příkladem je věta „Skříně a základní desky přenosných počítačů – notebooků – vypadají například úplně jinak než u stolních počítačů.“ Jako cílovou skupinu čtenářů bych viděl nejspíše zkušenější správce systému Linux, kteří o počítačích už něco vědí. Proto mi podobné výplody připadají poněkud zcestné. To je ale jen drobná vada na kráse, která nijak neovlivňuje kvalitní obsah knihy.

root_podpora

Rozhodně si myslím, že tato publikace si zaslouží pozornost každého, kdo si chce rozšířit své „linuxové vědomí“ v oblasti spolupráce tohoto systému s hardware.

Na závěr zbývá jen dodat, že knihu vydalo nakladatelství Computer Press v roce 2001 a prodejní cena byla stanovena na 599 Kč (863 Sk).

Byl pro vás článek přínosný?