Hlavní navigace

Názor k článku Linux je na 498 z 500 nej­výkonnějších počítačů světa od Lael Ophir - Ale vždyť nevíte o čem mluvíte. Například "superpočítač"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2016 18:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ale vždyť nevíte o čem mluvíte. Například "superpočítač" SETI@home má výkon cca 681 teraFLOPS (údaje z roku 2014), a 1.6 milionu uživatelů. Každý z těch uživatelů má minimálně jeden CPU, a dohromady mají spoustu paměti. Superpočítače z TOP500 fungují velmi podobně: spousta nodů nacpaných do racků, a SW který distribuuje úlohy na jednotlivé nody. Rozdíl oproti SETI@home je primárně v tom, že ty nody bývají fyzicky blíž a umí spolu rychleji komunikovat.

    Myslet si, že řekněme Tianhe-2 s 3M jader a 1TB RAM je prostě jedno velké PC na kterém běží Kylin Linux, je opravdu veliká naivita.

    Pokud jde o licence, tak to je problém. Tianhe-2 používá 12-jádrové Xeony. Pokud počítáme 24 jader na node, tak je těch nodů 125000. To znamená 125000 licencí OS, a v případě desktopových Windows cca 3M USD na licencích. Přitom od OS na nodu superpočítače potřebujete jen aby zabootovat, nastartoval nějaký proces který umí stáhnout z management nodu dávku dat ke zpracování, a pak uploadnul výsledek. To umí každý Linux a každé FreeBSD, úplně zdarma. Za ty ušetřené miliony USD koupíte HW, nebo z nich na nějaký čas zaplatíte tu skupinu lidí v bílých pláštích, kteří střídavě pobíhají po serverově a popíjejí kafe v místnostech okolo.
    http://images.en.yibada.com/data/images/full/72030/tianhe-2-has-maintained-its-rank-as-the-worlds-most-powerful-supercomputer-for-the-sixth-consecutive-time.jpg